O uplynulém víkendu burčák letos poprvé zavoněl například v kroměřížské vinotéce na sídlišti Oskol.

„Od soboty jsme už prodali sedmdesát litrů bílého a padesát litrů červeného burčáku. Hlavní sezóna potrvá tak čtrnáct dní. Poté už nápoj nebude stoprocentní,“ informovala pracovnice prodejny Pavlína Kalusová a upozornila, že první červený burčák je spíše ovocného charakteru. Mok vyrobený čistě z hroznů bude v prodeji později.
Takřka na dračku jde také bílý burčák v další kroměřížské vinárně u Podzámecké zahrady.

„S přibývajícími lety je o tento vinný nápoj stále větší zájem. Lidé na něj doslova čekají,“ zhodnotila prodavačka Miroslava Pečínková.
O koupi červeného burčáků jsou tu lidé sice ochuzeni, avšak vinného moku si tu mohou užít až do půlky října.
Případných kontrol ze strany České obchodní inspekce se prozatím prodejny neobávají.
„S inspektory jsme se tu ještě nesetkali. I tak máme všechno v pořádku,“ konstatovala Pavlína Kalusová.