Kroměřížské radnici ale odhadovaná cena ve výši pětapadesát milionů korun připadla už loni touto dobou přiliš vysoká a o budovu ani nyní zájem nemá.

Zástupci soukromých firem i někteří lékaři si ale myslí, že by město objekt koupit mělo.

„Mělo by udělat něco pro své občany. Investuje peníze i do sportu a jiných podobných aktivit. Myslím si, že je to sice jen pro úzkou skupinu občanů, ale zdravotnictví potřebuje každý z nás. V případě nějaké změny majitele a zvýšení nájmu si budeme muset najít jiné prostory pro podnikání," míní třeba jeden z konzultantů stavební firmy Ptáček.

Další firmou, která v domě sídlí, je Kooperativa. „Vím, že se dělal odhad, že bylo první kolo prodeje, ale nikdo se nepřihlásil. Nabídkovou cenu snížili o pět milionů, ale myslím, že se nesežene nikdo. Budou muset jít s cenou níž, a jestli se v konečné fázi někdo chytne, nevím," krčil včera rameny jeden ze zaměstnanců firmy.

Podle něj se prodej může táhnout rok, možná i dva. Jde totiž o komerční budovu, která se nedá předělat na byty. „Je tam nějaká blokace. Pro investora je to určitě omezení, a pokud to někdo koupí a nasadí vyšší nájem, tak ti, co tu jsou, budou nejspíš hledat něco nového," dodal pracovník Kooperativy.

Lékaři sídlící v bývalé poliklinice už prodej ani moc neřeší. „Už je to stará záležitost, nechci se k tomu vyjadřovat," řekla Deníku například kožní lékařka Lenka Kunčarová.

Její kolegyně, oční specialistka Ilona Chmelíková, se situací nijak netrápí. „Je to tady všechno hrozné, o budovu se nikdo nestará. Obavy nemám, je mi to v podstatě jedno, protože se odtud budu na jaře stěhovat," vysvětlila lékařka.

Obyvatelé města nad celou situací kroutí hlavou. „Není to dobré. Kdyby se lékaři měli vystěhovat, tak si nedokážu představit, kam by šli. Už tak je to přes celé město a jiná místa pro zřízení nových ordinací v Kroměříži snad ani nejsou," povzdychl si například Jakub Loučka.

Podnikatel Jan Fránek z Hulína kauzu sleduje od začátku.

„Vím o tom, četl jsem to loni v novinách. Můj zájem byl umocněný tím, že jsem v té době zvažoval pronájem prostor pro své podnikání. Myslím si, že budova není využita tak, jak by mohla být. Upřímně, je mi líto zdravotníků, kteří tam sídlí, objekt je neudržovaný.

Jaký dopad by na lékaře měla změna majitele, to netuším, ale pokud by se rozhodl vytvořit tam pokoje a z každého nájemníka měl deset tisíc, tak by to pro něj jistě bylo výhodnější," poznamenal.

Vedení města už dříve potvrdilo, že nemá zájem budovu od ministerstva odkoupit. „V současnosti má totiž starosti s několika vlastními budovami, pro které nemá řádné využití, natož aby kupovalo další rozsáhlý a nákladný objekt," potvrdil Deníku mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Koupi podobných objektů podle něj město neplánuje také vzhledem k nízkému rozpočtu. „Úsporný rozpočet v posledních letech nepočítá s mnohamilionovými investicemi do obdobných nákupů," uzavřel mluvčí. 

AUTOR MAREK HOŘAVA