Během cvičení účastníci získávali teoretické znalosti, které si později prověří vpraxi. „Je to nadstandardní vzdělávání pro žáky naší školy. Vyzkoušeli si například nápojovou gastronomii voblasti barmanství,“ vysvětlila učitelka Marie Rýznarová.

Studenti se pod vedením zkušeného lektora učili míchat nápoje rozdělené do kategorií short, long a shooters. „Otuto akci mají žáci docela velký zájem, protože barmanství je unás stále ještě novinkou. Letos se jich do něj přihlásilo pětadvacet,“ pochvalovala si pedagožka.

Úroveň znalostí a praktických dovedností je ubudoucích barmanů prý různá. „Někdo se může perfektně naučit teorii, ale nedokáže ji použít dost dobře při samotném míšení nápojů. Při tom je velmi důležitá právě manuální zručnost,“ nastínil lektor jedné zdisciplín Jaroslav Labounek.

Pod jeho vedením se žáci seznámili stechnikou míšení nápojů, inventářem, pomocí kterého se vyrábějí a scelou škálou skleniček, ve kterých se pak drinky podávají. Vneposlední řadě se dozvěděli oveškerých možných surovinách potřebných pro přípravu drinků.

Po absolvování tohoto kurzu mohli zájemci vyzkoušet ještě nástavbu, a to disciplínu free style, vníž se mladý barman učil efektům sházením sklenic.

Studenti byli súrovní kurzu potěšeni a toho, že se do něj zapsali, nelitovali. „Jsem spokojená a líbí se mi to. Chtěla bych se barmanství věnovat jednou profesionálně a myslím si, že mi tento kurz hodně pomůže,“ svěřila se studentka druhého ročníku Hana Šárová.