„Provozovatel Astrasu, obecně prospěšné společnosti, žádá město o dotaci v celkové výši 60 tisíc korun. Radní doporučili zastupitelům schválit poloviční částku – tedy 30 tisíc korun, s tím, že město má zájem o provoz jen v zimních měsících,“ řekl radniční mluvčí Jan Vondrášek. O přidělení či nepřidělení dotace, případně v jaké výši, má jednat zastupitelstvo města na zasedání v tomto týdnu.

Společnost Astras přístup města nechápe. „Jen do konce března? Je to hloupost, na kterou bychom nepřistoupili. Copak ti lidé, kteří tuto službu potřebují a využívají, k 1. dubnu zmizí? Nebo už nebudou potřebovat sprchu, důstojně se vyspat v posteli? Nemluvě o tom, zda má město tak dobrou předpověď počasí, že ví, kdy bude a kdy nebude mrznout,“ divili se zaměstnanci Astrasu prohlášení města.

Pře se stočila také na současné dotace. „Město organizaci dlouhodobě podporuje. Sídlí v městských prostorách, loni jí snížilo nájemné z 250 tisíc korun ročně na 125 tisíc korun. Radnice také schválila dotaci 143 tisíc korun na provoz, “ uvedl Vondrášek.
Mluvčí také prozradil, že na rok 2019 rada doporučila zastupitelstvu schválit dotaci ve výši 145 tisíc korun na azylový dům a denní centrum a k tomu 30 tisíc korun na seďárnu. Podle Astrasu je však nutné dodat další relevantní informace, které stavějí výši dotací do jiného světla.

Lenka Mergenthalová
Odvolání šéfky nemocnice mělo být lépe naplánované

„Ano, město nám skutečně o polovinu snížilo nájemné, ale také drasticky seklo dotaci. Ta klesla na oněch zmíněných 143 tisíc korun z půl milionu, který byl rok předtím,“ čertil se Astras.

„Za loňský rok jsme na nájemném zaplatili přes 150 tisíc. Takže v podstatě to, co nám město dalo, si formou nájemného vzalo zase zpět,“ nechali se slyšet zaměstnanci společnosti, kteří si dále stěžují na neúměrné částky za teplo.

„Opakovaně jsme se snažili přesvědčit radní, aby nám dali kotelnu pod vlastní správu a my jsme nemuseli platit předražené teplo. Vždyť kotelna je v prostorách,“ objasnil Astras ústy zaměstnanců. Podle nich je běžnou praxí, že poskytovatelé sociálních služeb platí symbolické nájemné.

Celá záležitost se tak vrací zpět k seďárně. Podle města Astras uzavřel od ledna 2019 služby noclehárny, aniž by na to organizace upozornila. Ta tvrzení popírá a silně se vůči němu ohrazuje.

FOTOGRAFIE NA NÁDRAŽÍ. Válce, které v nádražní hale dříve sloužily pro jízdní řády nyní zdobí snímky známého fotografa Jindřicha Štreita.
Spolek dobrovolníků víří v Bystřici klidné vody kulturního života

„Je to čirá lež. Za prvé, aby byla zrušena registrace služby, musí toto poskytovatel ze zákona oznámit tři měsíce předem. My jsme tak učinili. Za druhé jsme už v září loňského roku avizovali, že noclehárnu nemůžeme nadále provozovat, ale navrhujeme náhradní řešení,“ brání se pracovníci Astrasu.

A snad třešničkou na dortu je rozdílné tvrzení ohledně dopisu, který měl putovat z města do Astrasu. V jeho obsahu mělo být sdělení o snížení dotace.

„Žádný takový dopis nebyl odeslán,“ tvrdil místostarosta Vít Peštuka. Bylo by to samozřejmě pochopitelné, když se o výši má teprve rozhodovat. „Dopis nám dorazil. Nechápeme, proč město lže,“ přispěchal Astras s reakcí.

Co je o.p.s. Astras?
Astras, o. p. s. vznikla v roce 2011. Poskytuje služby azylového domu pro muže, nízkoprahového denního centra pro muže a ženy ADAM, od roku 2007 přibyla i ona zmiňovaná noclehárna pro muže, která byla 1. 1. 2019 zrušena z důvodu požadavků na personální zajištění.

Společnost Astras vyčíslila provoz noclehárny na pět tisíc korun měsíčně. Což je oněch šedesát tisíc ročně. Vzhledem k tomu, že se jedná o čtyři lůžka, znamená to, že provoz jednoho lůžka vyjde denně na cca 41 korun.