Nejvíce postiženou oblastí bylo Valašskokloboucko, kam hasiči vyjížděli osmnáctkrát.

Čtrnáct případů řešili na Otrokovicku a Uherskohradišťsku, jedenáct na zbytku území Zlínska a tři na Kroměřížsku.

"Vždycky nás voda vytopí přes koupaliště"

Starostka Valašských Klobouk popsala situaci nejvíce zasažené oblasti o půl osmé večer – v době, kdy hasiči stále čerpali vodu z koupaliště i rybníka nad vesnicí.

„Tradičně nejvíce zasáhla přívalová vlna ulici Kramolišovu. Vždycky nás voda vytopí přes koupaliště. Zaplní oba bazény a spláchne celé staré město,“ konstatovala Eliška Olšáková.

Ani na jiných místech Klobouk to nebylo lepší.

„V ulici Cyrilometodějské máme kanalizaci, která nestíhá a voda tam vždy zatopí domy. Stejně jako na ulici Luční. Je to takový ten přívalový déšť, který sletí z polí dolů a nic se nedá dělat. Tady musí přijít na řadu opatření, po kterých se volá – vysadit remízky, zbudovat další krajinné prvky, prostě vrátit krajině původní ráz,“ krčila rameny.

Déšť byl podle ní rychlý a dlouhý, takže kanály nestíhaly vodu brát a nedalo se nic dělat.

„Ještě teď hasiči vyprazdňují koupaliště, protože se bojíme dalšího přívalu. Aby měla voda kde téct. Hlavně že se nikomu nic nestalo,“ dodala Eliška Olšáková.

Podle mluvčí hasičů Lucie Javoříkové přijali dispečeři celkem osmnáct hlášených událostí z Valašskokloboucka.

„Naplaveniny tady ucpávaly propusti. Bahno s vodou teklo po silnicích a na pozemky místních obyvatel. Rozvodnily se potoky, které ohrožovaly kolem stojící domy. Do domů se voda dostávala zpátky i přes odpady,“ popsala.

Video SDH Valašské Klobouky

Uherské Hradiště

Druhou zasaženou oblastí bylo Uherskohradišťsko se čtrnácti hlášenými případy.

„Tady voda zaplavila sklepy mnoha bytových i rodinných domů. Také se v této oblasti vyvracely stromy, podmáčené dlouhotrvajícím deštěm,“ doplnila Javoříková.

VIDEO Bouřka na Slovácku - autor DENÍK

Zdroj: DENÍK/Pavel Bohun a Nataša Budačová

Otrokovicko

Na Otrokovicku hasiči řešili čtrnáct případů. Dalších jedenáct na zbytku Zlínska. Na Bohuslavice u Zlína, které jsou v údolí, se valila v sobotu kolem čtvrté odpoledne voda z okolních kopců.

"Ucpaly se kanály a na jednom místě se vytvořila mohutná laguna. Mohlo to být horší, velká voda natekla v podstatě jen do jednoho baráku," konstatovala starostka Bohuslavic Jana Puškáčová.

"Místní hasiči spolu s brigádníky už všechno uklidili, o půl sedmé večer bylo po všem," dodala krátce před devatenáctou hodinou.

Kroměřížsko

Na Kroměřížsku měli hasiči o poznání méně událostí, konkrétně tři.

V jednom případě odstraňovali spadlý strom z cesty. V Tetěticích a Věžkách zasahovali hasiči u odlétávajících střech z domů, které poškodil vítr.

Vsetínsko

Vsetínsko bylo podle mluvčí hasičů tentokrát ušetřeno. Tady hasiči nevyjeli ani k jedné události, spojené s vydatným deštěm.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, ve které očekává do sobotní půlnoci ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 50 mm a kroupami na území Zlínského kraje.

Z důvodu předpovídaných silných přívalových srážek očekává ve Zlínském kraji, především Vsetínsku, Rožnovsku a Valašskomeziříčsku prudké přechodné vzestupy hladin zejména menších toků až k úrovni 2. stupně povodňové aktivity. Výstraha platí do pondělní šesté hodiny ranní.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje,zkušená operátorka Lenka Šťastná.
Volají k nám lidé i s tím, že jim rodí pes, říká operátorka tísňové linky