Vůbec poprvé ale byla do závodu zařazena kategorie kněží. Na startu se ale nakonec objevil jen jeden. Klání odstartoval olomoucký arcibiskup Jan Graubner, jenž se role startéra ujal zcela poprvé.

„Chceme tak veřejnosti sdělit, že kněží nejsou jen církevní hodnostáři, ale i sportovci. Je to i určité zpestření závodu. Bohužel jsme s tím přišli pozdě a kněží už měli domluvený program nebo museli plnit své povinnosti," vysvětlil vznik nové kategorie ředitel závodu Karel Novák.

Podle Graubnera sportu holduje mnoho farářů. „Někteří jezdí dlouhé trasy na kole, jiní chodí pěšky napříč Evropou. Svého času jsme měli i fotbalové zápasy na Valašsku. Kněz může ve volném čase sportovat jako každý jiný," řekl ČTK Graubner.

Ve větší účasti na závodu kněžím podle něj zřejmě zabránili jejich povinnosti a služby, mnozí patrně o běhu ani nevěděli. „Já jsem alespoň závod odstartoval. Na běh už bych se sám nedal," podotkl olomoucký arcibiskup s úsměvem.

Na trať z náměstí v Bystřici pod Hostýnem k rozhledně na Svatém Hostýně se vydalo přes 150 závodníků z Česka, Slovenska i Polska. Museli zdolat převýšení 422 metrů.