Celkem už se ve Zlínském kraji nakazily bezmála čtyři tisíce lidí, více než čtrnáct set se vyléčilo. Dvanáct lidí v regionu s onemocněním Covid-19 zemřelo.

Nejvíce nakažených je na Slovácku

Nejméně příznivá zůstává situace na Uherskohradišťsku, kde je podle webu ministerstva zdravotnictví téměř 375 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Na Zlínsku a Kroměřížsku je to zhruba dvě stě nemocných. Nejlepší situace je na Valašsku, kde je v současné době připadá na 100 tisíc obyvatel zhruba 80 lidí s pozitivní nákazou Covid-19.

Referendum o vodě ve Zlíně
Lidé ve Zlíně chtějí vodu zpět do svých rukou. Chvíli to však ještě potrvá

Na základě dostupných údajů epidemiologové v závěru minulého pracovního týdne zařadili Zlínský kraj do stupně pohotovosti II, tzv. oranžové zóny. Zároveň rozhodli, že samostatně bude okres Uherské Hradiště zařazen do III. stupně, tzv. červené zóny z důvodu pokračujícího nárůstu počtu případů a počtu hospitalizací, včetně hospitalizací v těžkém stavu.

Od pondělí 5. října začíná platit nařízení krajských hygieniků, na jehož základě zůstávají zavřené střední, vyšší odborné a vysoké školy a také konzervatoře či základní umělecké školy. Základní školy zůstávají otevřené, ruší se ale výuka zpěvu. Na druhých stupních odpadá také tělocvik.