Druhá KDU-ČSL, která získala stejný počet křesel v zastupitelstvu jako vítězné ANO, končí i s hnutím STAN v opozici.

SMLOUVA BUDE DO 16. ŘÍJNA

Deklarace o spolupráci budoucí koalice řeší podle Holiše zásadní témata v pozici radních, na kterých jsou zástupci čtyř stran domluvení. Zároveň určuje termín podpisu koaliční smlouvy, který stanovili jako nejzazší do 16. října.

Hnutí ANO si na základě jednání a dohodě s novými koaličními partnery ponechá v devítičlenné radě tři zástupce. Stejný počet budou mít Piráti. ODS mají dva radní, ČSSD jednoho.

„Zatím prosím o trpělivost ve jménech a gescích do příštího týdne. Nad tím máme ještě živou diskuzi. Chceme nové radní pověřit novými úkoly a možná uděláme v řadě gescí i změny,“ prohlásil lídr ANO Radim Holiš.

Drive-in volby ve Zlíně. Ilustrační foto
Druhé kolo drive-in voleb do Senátu: ve Zlíně přijelo deset voličů

ROZZLOBENÝ GAZDÍK

O uzavření dohody o vzniku koalice v této podobě se šuškalo už ve středu dopoledne. Deníku tuto informaci poskytl lídr za hnutí STAN Petr Gazdík.

Kritizoval jednání Pirátů, kteří nevytvořili dvojblok se STAN, ale přiklonili se k variantě koalice, kterou chce vítězné ANO sestavit s Piráty, ODS a ČSSD. Gazdík to sdělil agentuře ČTK. Na svém twitterovém účtu uvedl, že kvůli tomu navrhne odložení čtvrtečního hlasování v hnutí STAN o celostátní spolupráci s Piráty.

Jiří Čunek
Jiří Čunek zašifroval podobu nové koalice do matematické hádanky

PIRÁTI: NEBYLI JSME NEFÉR

Volební jednička Pirátů Hana Ančincová důrazně popřela údajnou nečistou hru Pirátů.

„Naše jednání byla morální, konstruktivní, nikomu jsme nelhali a nebyli jsme nefér. Pan Gazdík by s odstupem času mluvil určitě jinak, myslím, že to jeho vyjádření bylo výsledkem nějakého emočního afektu,“ komentovala.

Ke spekulacím o nabízeném křeslu hejtmanky v případě uzavření koalice bez hnutí ANO se vyjádřila s úsměvem, ale jasně.

„To není můj styl. I kdyby mi někdo nabízel post hejtmanky a přidal k tomu – obrazně řečeno – i kabelku,“ řekla Ančincová.

ODS: NECHCEME SILOVÉ VLÁDNUTÍ

Z prohlášení členů ODS ze středečního rána bylo patrné, že se do koalice s lidovci nepohrnou. Potvrdilo tak spíše společnou cestu s hnutím ANO.

„Chceme změnit silovou formu vládnutí, kterou reprezentoval Jiří Čunek, za týmovou hru, která společně udělá více práce pro kraj,“ napsali občanští demokraté ve vyjádření.

VÝZVA PŘIŠLA POZDĚ

Krajský výbor KDU-ČSL vydal v úterý prohlášení, ve kterém v zastoupení 35 782 voličů ve volbách do zastupitelstva Zlínského kraje vyzývá po dosavadních povolebních jednáních zástupce ODS, Pirátů a hnutí STAN k vytvoření funkční koalice ve Zlínském kraji pro volební období 2020-2024. Přednesl ho médiím ve středu o půl desáté dopoledne.

Asi hodinu po tomto prohlášení už krajem rezonovala zpráva o budoucím vzniku nové koalice spojením stran ANO, Piráti, ODS a ČSSD. Tuto informaci oficiálně potvrdili zástupci jednotlivých stran ve středu o půl sedmé večer.

Jednání zastupitelstva Zlínského kraje. Ilustrační foto
Toto jsou noví zastupitelé Zlínského kraje. Podívejte se