Dotazy, na které jsme se ptali:
1. Jak silný byl ohlas europoslanců na informaci o zapojení příslušníků ruské tajné služby GRU do výbuchů ve Vrběticích?
2. Jak hodláte upozornit na tento případ na půdě Evropského parlamentu (EP)?
3. S kým jste již případně tuto problematiku řešil/a a jak?

Stanislav Polčák (TOP 09/STAN)

Stanislav Polčák - EuroposlanecStanislav Polčák - EuroposlanecZdroj: ČTK1. To, že se kauza dostala na jednání EP znamená, že jsou europoslanci velmi znepokojeni a zajímá je to.

2. Pokusím se vystoupit na rozpravě v EP. Budu vyzývat členské státy EU k vyjádření vyšší míry solidarity. Jsem rozpačitý z toho, jak postupoval pan ministr Hamáček. Reakce ze strany okolních států byly doposud silnější. U nás by měla fungovat reciprocita diplomatů, tedy vyrovnání počtu.

3. Mluvil jsem například s europoslancem z Bulharska, Slovenska. Všichni nás jednoznačně podpořili. Ideální by bylo, kdyby země přistoupily k vyhoštění některých diplomatů. To se ale zřejmě nestane.

Hasičí zasahují u výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, říjen 2014. Ilustrační foto
Povel k ústupu ve Vrběticích zachránil životy, vzpomíná hasič

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Michaela ŠojdrováMichaela ŠojdrováZdroj: Deník/Jakub Omelka1. Kolegové ze všech frakcí chápou naléhavost a nebezpečí. Vedení našeho klubu, společně se čtyřmi dalšími, odhlasovalo stanovisko, ve kterém jsme odsoudili zasahování ruských tajných služeb do vnitřních záležitostí České republiky. Tento nepřijatelný akt nesmí zůstat bez odezvy. Vyzvali jsme členské státy i Radu, aby byli solidární v přijetí silných společných akcí proti Rusku.

2. Vyzvala jsem, abychom odhlasovali rezoluci EP, ve které by byly konkrétní výzvy a opatření v této věci. Vidíme tento atak v souvislosti s mnoha dalšími kroky, které Rusko činí.

3. Hovořila jsem s kolegy v rámci pracovní skupiny, předsedkyní pro zahraniční věci a dalšími členy EPP (European People´s Party – pozn. red.). A jak jsem už řekla i s členy dalších klubů.

Policisté střeží po výbuchu střeží okolí muničního skaldu ve Vrběticích. Listopad 2014
Náhrady škody po výbuchu chtějí po kraji a státu

Martina Dlabajová (ANO 2011)

Matina DlabajováMatina DlabajováZdroj: Deník/Jana Vozárová1. Ohlas byl mimořádně velký. Vážím si toho, že se za Českou republiku postavili lídři hlavních politických frakcí v EP. Jejich společné prohlášení, které iniciovala má politická skupina Renew Europe, je silné a jednoznačné. Lídři v něm vyjádřili solidaritu s ČR, útok ve Vrběticích označili za útok na celou Evropu a vyzvali členské státy, aby vůči Rusku zaujaly společné stanovisko.

2. EP se bude Vrběticím věnovat i z našeho popudu na plenárním zasedání příští týden.

3. Osobně jsem mluvila s mnoha europoslanci, kteří byli šokovaní novými zjištěními a vyjadřovali Česku podporu.