Na Africkém dnu v Květné zahradě se představí i projekt Kola pro Afriku.

Bohatý program v exotickém stylu je pro návštěvníky připraven už od rána. „Na Velkém náměstí a posléze i v Květné zahradě se koná Africký den, který naváže na dnes už tradiční Den tance," řekl Pavel Knap, který má organizaci na starost. Na Dni tance vystoupí například kroměřížská taneční skupina M Dance Crew, která letos slaví už čtvrté výročí.

Na africkém jarmarku na Velkém náměstí si pak budou moci návštěvníci zakoupit originální africké výrobky. „Mimo jiné třeba pravé africké šperky, vyrobené z kokosu, zvířecích kostí a rohů, nebo vyřezávané sošky z ebenu i mastku, což je nejměkčí kámen na světě," poznamenal Knap.

Africkou kulturu zažijí podle něj zájemci doslova na vlastní kůži. „Vyzkouší si jedinečné šaty ušité z tanzanských látek. Ochutnají také tradiční potraviny, jako je kakao, kokos, čokoláda, vanilkový lusk, ale také exotické speciality, jako jsou chipsy z manioku, z manga či z ananasu," podotkl pořadatel.

Po bohatém dopoledním programu na Velkém náměstí se africký jarmark přesune do Květné zahrady.

„V půl šesté tam bude zahájena výstava kamenných soch se Zimbabwe, následována módní přehlídkou afrických modelů a hudební produkcí s pravou africkou diskotékou pod širým nebem v podání DJ Abdoulaye Traorého z Mali," vyjmenoval organizátor.

V rámci Afrického dne se představí i společnost Kola pro Afriku.

I kola z Kroměříže se vydaly na cestu do Gambie. Společnost Kola pro Afriku totiž naložila první kontejner. Ani zima dobrovolníky neodradila.„Máme přichystanou výstavu fotografií mapujících život v Gambii. Návštěvníci si budou také moci koupit trička podporující přepravu darovaných jízdních kol a především mohou darovat své již nepotřebné kolo," řekl ředitel společnosti Kola pro Afriku Roman Posolda.

Ani na ty nejmenší se podle něj nezapomnělo, bude pro ně totiž připraveno deset soutěžních stanovišť s hrami inspirovanými životem v Africe.

„Děti si budou moci vyzkoušet, jaké to je vyrůstat v Africe. Třeba dívky si vyzkoušejí nosit vodu na hlavě, tak jak to dělají běžně v Gambii," vysvětlil Posolda.

V rotundě také budou k vidění videospoty o projektu Kola pro Afriku. „Máme nachystáno několik krátkých filmů o historicky první předávce kol přímo v Gambii letos v březnu," uzavřel Posolda.