Jenže polské právo, v současnosti v otázce potratů nejvíce drakonické v celé Evropské unii, platí pouze po polskou hranici. To muselo uznat i ministerstvo zdravotnictví, jehož šéf Jan Blatný přitom koncem minulého roku tvrdil, že Polky si do Česka interrupci přijet nechat udělat nemohou. Na to,že je takové stanovisko v rozporu s právem Evropské unie, upozornil na konci minulého roku pirátský poslanec František Kopřiva.

Ministerstvo po Kopřivově interpelaci původně odmítavý názor na právo Polek, jako občanek EU, nechat si v Česku uměle přerušit těhotenství, nakonec změnilo. V původním dopise Kopřivovi Blatný tvrdil, že českému lékaři by za tento zákrok „hrozil zákaz činnosti nebo trest odnětí svobody na jeden rok až pět let“.

Věž s euromincemi a vlajkou Evropské unie v pozadí.
Na Česko čeká velký balík evropských peněz. Odkud konkrétně potečou?

Minulý týden ale rezort musel uznat pochybení. „Uvedená odpověď obsahuje závěry, které nejsou v souladu s platným právem,“ přiznal v omluvném vyjádření Blatný. „Zákaz provedení umělého přerušení těhotenství se nevztahuje na cizinky, které mají povolení k pobytu na území České republiky podle některé z mezistátních dohod,“ citovala z dopisu ČTK. „Takovou dohodou je i Smlouva o fungování Evropské unie a z ní vyplývá jasné povolení pro její občany pobývat na území Česka,“ uvedlo ministerstvo.

Levná interrupce

Piráti to přivítali. „Je potřeba nabídnout polským ženám pomoc. Oceňuji, že se k tomu ministerstvo zdravotnictví nakonec postavilo čelem,“ komentoval to Kopřiva. Cesta Polek na interrupci do zahraničí, vedle Česka je to především Nizozemsko a Německo, je přitom zcela legální pro obě strany i podle polského práva. „Zákony polského státu platí jen v hranicích Polska,“ uvedl polský ústavní právník Miroslaw Wróblewski. Jak řekl pro server Noizz.pl, nemůže být za interrupci jakkoli stíhán ani český doktor, který ji provedl, ani polská žena, která ji v Česku nebo jinde v zahraničí podstoupí.

Z možností, které se Polkám ze zahraničí nabízí, je přitom Česko asi nejlevnější. Například pražská nemocnice Na Homolce má ve svém ceníku interrupci pro samoplátce (tedy cizinky) za šest tisíc korun. V minulých letech ročně asi 2000 cizinek utratilo v Česku za interrupce přes deset miliónů korun.