„Smyslem tohoto opatření je omezit mobilitu občanů ČR mezi těmito velmi postiženými okresy. Já doufám, že stejně jako policie bude mít pochopení, ho budou mít i občané k naší práci,“ řekl na úvod čtvrteční tiskové konference první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a doplnil, že věří, že se občané nebudou snažit hledat způsoby, jak opatření obejít.

Policie bude na určených stanovištích vykonávat namátkové kontroly. Ty budou probíhat i uvnitř okresů a na vlakových i autobusových stanicích. „Stanovišť je celkem 80, z toho 44 v Karlovarském kraji a 36 v Královéhradeckém kraji. Na kontrolních stanovištích bude denně sloužit 580 policistů,“ uvedl Vondrášek s tím, že zhruba polovinu kapacit zajistí krajská policejní ředitelství.

V minulosti vláda přistoupila k uzavření dvou obcí - Litovle a Uničova. Příjezdy tehdy hlídala policie.
PŘEHLEDNĚ: Vláda uzavřela tři okresy. Podívejte se, co to pro obyvatele znamená

V souvislosti s výjimkami Vondrášek zdůraznil, že způsob prokázání oprávněnosti cesty mezi hranicemi okresů bude záviset na posouzení konkrétního policisty. Záviset bude na konkrétní situaci. „Pokud policista dojde k závěru, že důvod není spolehlivě prokázán, má samozřejmě pravomoc si to ověřit,“ vysvětlil. „Budeme chtít občanům věřit a žádáme je, aby cestovali pouze v souladu s podmínkami.“

Kontroly v ubytovacích zařízeních, především v horských oblastech, budou pokračovat i nadále. Lyžaři mají sice dle vládního opatření přístup do regionů zakázán, přímo na svazích či běžkařských trasách však policisté hlídkovat nebudou. Na to podle Vondráška nezbývají kapacity. Ti, kteří již v uzavřených okresech jsou, se samozřejmě mohou vrátit domů.

Na přípravu měla přitom policie pouze krátký čas. „O opatření jsme se dozvěděli teprve včera. Připraveny máme prostředky prozatím na čtyři dny,“ uvedl Vondrášek.

Omezení platí od pátku

Omezení pohybu bude platné od půlnoci ze čtvrtka na pátek. „Až na výjimky jsme osobám, které v těchto okresech bydlí, zakázali je opouštět a osobám, které zde bydliště nemají, naopak zakázali sem přijet,“ řekl dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný informoval o tom, že vláda omezuje pohyb ve třech nejohroženějších okresech.
Vláda uzavře tři nejohroženější okresy. Nebude možné do nich cestovat

 Výjimku mají lidé, kteří míří k lékaři či do práce. Budou však muset důvod své cesty policii doložit patřičnými dokumenty. Možné budou i cesty na svatbu, úřad, pohřeb, veterinu, výjimka se pak týká také cest do školy či kvůli péči o nemohoucí příbuzné.