Podle opoziční ODS vláda postupuje nesmyslně, protože v případě uvolnění od pondělí, budou mít podnikatelé jen několik hodin čas na přípravu.  

"Kabinet projedná aktuální situaci v šíření nemoci covid-19 a příslušná protiepidemická opatření," napsala Strakova akademie k nedělnímu jednání, které má začít v 09:00. Podle pozvánky vláda počítá pouze s hodinovou rozpravou, často se ale stává, že ministři jednají déle, než předpokládá program zasedání.

Výuka na ZŠ Novoborská v Praze
Příští týden ve školách? Pojedou podle čtvrtého stupně systému PES

 Z aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že rizikové skóre PES, od kterého se odvíjí plán rozvolňování, zůstává pátý den na 57 bodech, tedy ve třetím z pěti stupňů pohotovosti. Podle plánu rozvolňování se skóre musí držet před přechodem k dalšímu uvolnění na stejném stupni nejméně sedm dní, nyní je Česko na čtvrté příčce škály. Dnes je podle skóre protiepidemického systému (PES) devět krajů ve čtvrtém stupni rizika a pět regionů ve třetím. Nejhůře je na tom Vysočina se 75 body, nejlépe Praha se 42 body.

Ve stupni tři budou moct s omezeními začít fungovat obchody, uvolní se i opatření v restauracích. Tlak na uvolnění zvyšuje příchod adventu, který znamená vysoké tržby obchodníků.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka je komunikace ze strany vlády nejasná a chaotická. "Aby bylo možné zvládnout krizi úspěšně, je nutné toto výrazně změnit a veřejnost informovat o všem včas a srozumitelně. Komunikace ze strany vlády je nejasná a chaotická," uvedl v tiskové zprávě. Dodal, že majitelé obchodů a restaurací potřebují mnohem více času před opětovným otevřením.

Blatný: Je to padesát na padesát

Pravděpodobnost zmírnění přijatých protiepidemických opatření kvůli covidu-19 od pondělí 30. listopadu popsal Blatný ve čtvrtek večer jako padesát na padesát.

Zmírnění by znamenalo například otevření obchodů, služeb a restaurací, i když s omezeními. Blatný uvedl, že řada krajů, zejména kolem Českomoravské vrchoviny, se podle něj ve svých parametrech zhoršuje a optimální nejsou ani počty nakažených v nemocnicích.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Blatný: V posledních třech měsících bude úmrtnost vyšší. Příčinou není jen covid

Celostátní statistiku podle něj zlepšuje zejména Praha. Ministr chtěl nechat, než vláda o rozvolnění rozhodne, spočítat rizikové skóre i bez započítání hlavního města. Podle Asociace krajů hlavní hygienička Jarmila Rážová na jednání s hejtmany ve čtvrtek řekla, že pokud se situace v krajích nezlepší, rozvolnění ministrovi nedoporučí.

Dnes je podle skóre protiepidemického systému (PES) devět krajů ve čtvrtém stupni rizika a pět regionů ve třetím. Nejhůře je na tom Vysočina se 75 body, nejlépe Praha se 42 body.