„Finance způsobují ve vztazích zásadní problémy,“ konstatuje pražská psycholožka Martina Viewegová. Podle aktuálního průzkumu Spoření a partnerské vztahy, který provedla banka ING, před svými životními protějšky své příjmy a výdaje tají téměř polovina lidí. A to i přesto, že 98 procent párů deklaruje společné hospodaření.

Většina lidí chce být milionářem. Neznamená to však, že tím získají i štěstí.
Milionáři nejsou šťastnější, nemají čas užít si své peníze, říká odbornice

Utajené účty

Na tom, že člověk nemá dokonalý přehled o financích svého partnera, by samozřejmě nebylo nic špatného. Pokud by mezi tajnůstkáři nebyli i ti, kteří mají utajené účty. Ty často signalizují možnost rozpadu vztahů. Jako například u Petra J. z Prahy.InfografikaZdroj: Deník

„Měl jsem pocit, že všechno platím sám. Tak jsem si pro jistotu začal odkládat nenadálé příjmy na zvláštní konto,“ říká Petr. Se svou tehdejší partnerkou už není, rozvedli se před rokem.

Podle psycholožky Viewegové přitom základní přehled o finančních výdajích partnerů dodává pocit vzájemné důvěry. „Pramení z vědomí, že partner nakládá se svými osobními výdaji či půjčkami rozumně a neohrožuje společnou finanční, a tedy i partnerskou stabilitu,“ uvádí.

To podle ní platí jak v samotném průběhu vztahu, tak v jeho začátku, kdy lidé začínají vážně uvažovat o tom, že se svým partnerem zůstanou. „Měli by se seznámit s jeho přístupem k penězům úplně stejně jako se zdravotním stavem.“ dodává Viewegová.

Podle Radka Sedláře, retailového ředitele banky ING, však z průzkumu vyplývá, že Češi na tom nejsou v partnerských financích hospodaření tak úplně špatně. Často sice hospodaří na oddělených osobních účtech, kdy na základě osobní domluvy každý hradí část výdajů, ale spoří společně.

Týká se to více než sedmdesáti procent párů. „Hlavním impulzem pro společné hospodaření a spoření je, když spolu začnou žít,“ konstatuje Sedlář. Pouze ve čtvrtině případů si spoří každý z partnerů jenom sám, ve více než pěti procentech si nespoří páry vůbec.

Lidé žijící v partnerském vztahu jsou podle průzkumu spořivější, než je průměr celé populace. kde si neukládá peníze celá desetina.

Laura Janáčková
Když nefungují vztahy, neklape to ani v sexu, říká psycholožka Laura Janáčková

Rekordní spoření

Podle hlavního ekonoma banky Jakuba Seidlera přitom lidé myslí na budoucnost více než dříve. „Záměr domácností šetřit byl loni nejvyšší za posledních dvacet let,“ konstatuje Seidler.

Ilustrační snímek
Když se láska pokazí, může být zle. Smlouva ochrání před dluhy

Podle dat Českého statistického úřadu, z nichž ekonom vychází, sice domácnosti očekávají zhoršení české ekonomiky, ale předpokládají, že jich osobně se to nedotkne. Otázkou je, zda ochota spořit pramení z dobré situace, nebo z těch obav.