Původně to vypadalo na hladký porod: maminka byla naprosto zdravá a vyšetření neukázalo žádný zásadní problém. Jenomže na sále se všechno zvrtlo. „Ukázalo se, že je placenta srostlá s dělohou. Rodička začala masivně krvácet,“ popisuje případ z minulosti náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

O životě matky i dítěte najednou rozhodovaly vteřiny.

Zdroj: Redakce

Šňůra kolem krku

Podobné komplikace, které mohou zvrátit život matky i dítěte, zažívají lékaři na porodních sálech stovky ročně. Ne všem se dá zabránit.

Jak která nemocnice léčí? Podívejte se, kde vám nejlépe odoperují žlučník

„Jsou samozřejmě případy, kdy udělají chybu samotní zdravotníci. Kdysi jsem jedno takové selhání posuzoval jako soudní lékař. Šlo o poškození plodu kvůli zavlečené infekci plodové vody,“ vzpomíná Prymula.

Většina potíží ale vznikne naprosto nenadále. Lékaři pak rodičky naopak vytahují hrobníkům z lopaty. Stejně jako jejich potomky. „Dítě třeba uvízne v porodních cestách nebo se mu kolem krku omotá pupeční šňůra,“ pokračuje náměstek ministra a současně někdejší ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Penzisté nově berou 13 319 měsíčně. Kolik činí průměrný důchod u vás?

A proto je třeba číst data o porodech, která exkluzivně přináší Deník, skutečně ostražitě. Uváděné komplikace totiž zahrnují jak ty, které mohli porodníci ovlivnit, tak i ty, které předpokládat nešlo.

Pokračování článku čtěte na Deník Klubu:

Co se dozvíte dále?

  • Jak si ve statistikách stojí porodnice ve vašem okolí?
  • Jak dlouho si v nich maminky poležely a kolik komplikací lékaři řešili?
  • Zjistíte v unikátních statistikách zahrnujících 90 nemocnic.

Zdroj: Redakce