"Pokud se prokáží informace, že kdokoli, kdo nám poskytl finanční dar, je spojen s trestnou činností a hrozilo by, že peníze skutečně mají jakoukoli spojitost s trestnou činnosti, tak v té chvíli jako hnutí STAN samozřejmě adekvátně zareagujeme, takové peníze si jako hnutí STAN samozřejmě nenecháme," řekl Rakušan. Informaci, podle níž sponzorují STAN firmy trestně stíhaného muže, dnes zveřejnil server Seznam Zprávy. Předseda STAN uvedl, že o trestním stíhání někoho, kdo souvisí s darem, neměl tušení.

Premiér Petr Fiala hovoří na schůzi sněmovny.
Sněmovna se vrátila hlasování o důvěře Fialově vládě, jednání trvalo 23 hodin

Mimořádnou schůzi vyvolali poslanci opozičních SPD a ANO kvůli sporům o původ peněžitých darů pro STAN, které údajně pocházejí ze zahraničí. Rakušan dnes znovu zopakoval, že hnutí žádné peníze z ciziny nepřijalo. Všechny dary jsou buď od českých občanů, nebo od společností s českým identifikačním číslem a sídlem v Česku, které v Česku odvádějí daně a zaměstnávají pracovníky, uvedl.

Sněmovna by podle Okamury měla na mimořádné schůzi rozhodnout také o vytvoření vyšetřovací komise, která by prověřila financování hnutí STAN. Pokud o tom dolní komora dnes nerozhodne, SPD a ANO sesbírají 40 poslaneckých podpisů, aby Sněmovna musela vznik komise projednat, řekl. "Dejte trestní oznámení, ať to prošetří Policie České republiky, ať se ukáže, že hnutí STAN žádný zákon neporušilo,“ vyzval Rakušan Okamuru.

Okamura označil za nepřijatelné, aby byl ministrem vnitra předseda hnutí, jehož financování není transparentní. "Je to tak gigantický a absurdní střet zájmů, že to snad pochopí každý z vás," uvedl šéf SPD. Spory o financování STAN dal do souvislosti i s Rakušanovou loňskou schůzkou s policejním prezidentem Janem Švejdarem, který následně oznámil svou rezignaci. Rakušan podle Okamury policejního prezidenta "vyštval".

Andrej Babiš
Babiš označil Piráta Michálka za psychopata, obvinil ho z posedlosti

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová (ANO) řekla, že když nová vláda žádá Sněmovnu o důvěru, je namístě pochyby kolem financování STAN vysvětlit. Schillerová poznamenala, že české identifikační číslo mají i společnosti, o kterých by nikdo netvrdil, že jsou české. "Já to skutečně nepovažuji za transparentní, ani to nepovažuji za něco, co je v pořádku," uvedla. Klíčovou otázkou podle ní je, kdo jsou lidé, kteří za těmito společnostmi stojí. Podle médií mají vlastníky na Kypru a v Lucemburku.

Schillerová vyzvala předsedy stran vládní koalice, aby se k financování STAN vyjádřili a sporné dary objasnili. Zejména by tak měl učinit předseda Pirátů Ivan Bartoš, jehož strana se pasovala na bojovníka proti korupci, dodala bývalá ministryně financí.

Mimořádná schůze Sněmovny se v plném rozsahu neuskutečnila. Sněmovní většina vládní koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů už dopředu oznámila, že nepodpoří schválení návrhu programu jednání. Prostor pro debatu tak byl omezen jen na řečníky s přednostním právem.