První organizovaný Den stromů u nás se konal v roce 1906 a pořádal ho Svaz českých okrašlovacích spolků v království Českém se sídlem v Praze. Akce se uskutečnila počátkem dubna v desítkách českých měst a realizovalo se při ní budování parků, sadů, alejí. Následné ročníky byly věnovány dalším výsadbám i jejich péči.

Praskoleská lípa (Ochránkyně evangelíků). Praskolesky.
Češi vybírají Strom roku. Podívejte se na dvanáct finalistů

V roce 2000 byla tradice obnovena bývalým ředitelem Botanické zahrady Univerzity Karlovy a známým popularizátorem stromů Václavem Větvičkou a dřevosochařem Martinem Patřičným. Tradice Dne stromů se v České republice, podobně jako v dalších více než 40 zemích světa, ujala a stromy se 20. října slavnostně a společně vysazují na mnoha místech nejrůznějšími ochranářskými spolky, školami i jednotlivci.

Právě 20. října se tradičně vyhlašují i výsledky ankety Strom roku České republiky, která se v roce 2011 rozrostla do podoby Evropského stromu roku. Vzhledem k současným epidemiologickým opatřením jej můžete dnes od 18 hodin sledovat online na internetové stránce ankety www.stromroku.cz a na Youtube Nadace Partnerství.

Ilustrační snímek
ON-LINE: Vláda zpřísnila pravidla pro nošení roušek. Povinné budou i na ulici

Letos se o první místo utká 12 finalistů z různých koutů republiky. Vítězný strom kromě titulu získá poukaz na arboristické ošetření a bude reprezentovat Českou republiku v prestižní mezinárodní anketě Evropský strom roku napřesrok. Tu v letošním ročníku ovládl unikát z Vírské přehrady Chudobínská borovice.