Češi a kouření - InfografikaZdroj: Deník„Z dlouhodobého hlediska je možné konstatovat, že i přes izolované roční odchylky lze v letech 2012-2019 pozorovat snížení prevalence (rozšířenosti) kuřáctví,“ konstatuje ústav. Ještě v roce 2014 podle něj podíl závislých na tabáku v celé populaci dosahoval 31,4 procenta.

Starší ročníky

Z průzkumu lze ovšem vyčíst i další trendy. Například to, že kuřáci postupně stárnou. Alespoň pokud jde o podíl aktivních uživatelů tabáku v jednotlivých věkových skupinách. Do roku 2017 byl nejvyšší u lidí mezi patnácti až 24 roky věku. Poté je však překonali ti mezi 25 až 44 lety.

IQOS - Ilustrační foto
V USA autorizovali první tabákový výrobek vhodný pro ochranu veřejného zdraví

Už několik let také klesá průměrný počet vykouřených cigaret. A to hlavně zásluhou mužů „V případě žen zůstává spotřeba cigaret v rozmezí let 2017-2019 téměř stejná,“ uvádí SZÚ.

V porovnání s předloňským rokem také klesl počet nekuřáků, kteří jsou doma vystaveni tabákovému kouři a to o 4,6 procentního bodu

Vyšší ceny

K menšímu počtu kouřících přispívá několik faktorů. Jednak je to rostoucí cena cigaret a tabákových výrobků. „Ta z hlediska legislativy hraje největší roli. A i když je stále nízká, přece jen seo něco zvyšuje,“ říká lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty UK. Pozitivní podle ní bylo také rozšíření nekuřáckých veřejných prostor. „Bohužel je u nás stále povolena reklama v místě prodeje a tato místa nejsou nijak omezena,“ dodává s tím, že by se měl tabák prodávat jen v obchodech s licencí.