Reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, se k dnešku zvýšilo o setinu na 0,94.

Od začátku loňského března, kdy byl výskyt nového typu koronaviru v Česku potvrzen poprvé, se podle údajů hygieniků nakazilo přes 1,4 milionu lidí. Zhruba 1,2 milionu se uzdravilo, naopak 23 379 lidí s prokázaným covidem zemřelo.

Očkování v Krásné Lípě.
Hlavní cíl. Po Velikonocích chceme očkovat sto tisíc dávek denně, uvedl Babiš

Přibližně polovina z nich zemřela letos. Letošním denním maximem je 230 úmrtí z minulého pondělí. Je to druhý nejhorší výsledek od vypuknutí epidemie po loňském 3. listopadu, kdy ministerstvo eviduje 262 zemřelých s covidem.

Laboratoře provedly v neděli přes 49 tisíc testů na přítomnost nového koronaviru, přičemž 85 procent vzorků bylo prověřeno antigenními testy, které jsou méně citlivé než PCR testy. Proti minulé neděli se celkový počet testů zvýšil o 4700. Podíl nových pozitivních případů na počtu testů v neděli činil jako o týden dříve přibližně 31 procent, zatímco v sobotu to bylo 34 procent.

Vysoké vytížení nemocnic

Počet pacientů s covidem, kteří jsou v nemocnici, se proti sobotě změnil minimálně, stejně jako vážných případů. Zdravotnická zařízení tak nadále čelí vysokému vytížení, a to i přes pokračující očkování proti nákaze.

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček
Havlíček: Obchody neotevřou do Velikonoc. Testování ve firmách zřejmě čeká změna

V neděli zdravotníci aplikovali 11 199 dávek vakcín proti covidu-19, tedy o 360 méně než před týdnem. O víkendech se ale očkuje výrazně méně než v pracovní dny. V sobotu sice dostalo vakcínu nejvíce lidí za víkendový den od začátku očkování, přes 16 800, nicméně v týdnu to bylo i přes padesát tisíc lidí. Na 50 036 vykázaných očkování ministerstvo eviduje ve čtvrtek, což bylo zatím nejvíce podaných dávek v jednom dni od prosincového začátku očkování.

V nemocnicích bylo k dnešnímu ránu podobně jako v minulých dnech podle ministerstva volných 12 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP) a anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) a 24 procent standardních lůžek s kyslíkem.

Rezerva neobsazených míst pro covidové pacienty je ještě na reprofilizovaných lůžkách určených za běžného provozu k poskytování péče jiného typu či odbornosti.