Klesá zátěž nemocnic, pečují o 3302 lidí s covidem-19 a ubývá i pacientů ve vážném stavu. Počet dosud potvrzených případů koronaviru v ČR překročil 3,5 milionu.

Sedmidenní incidence je s hodnotou 1023 nejnižší od 18. ledna. Před týdnem na sto tisíc obyvatel za předchozích sedm dní připadalo 1506 nově nakažených, k pátku to bylo 1048. Reprodukční číslo, udávající kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, se přes dva týdny drží pod hodnotou jedna, která signalizuje zpomalování epidemie.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci na řádné schůzi Poslanecké sněmovny, 18. února 2022 v Praze
Válek chystá další rozvolnění. Většinu opatření chce uvolnit do konce března

Incidence je už v polovině krajů nižší než 1000. Vůbec nejméně nově nakažených na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní nadále v Karlovarském kraji, je jich 764. Nejrozšířenější koronavirus zůstává v Jihomoravském kraji se sedmidenní incidencí 1218, před Moravskoslezský se na druhé místo dostal Plzeňský kraj s 1174 nově nakaženými na sto tisíc obyvatel za poslední týden.

Nemocnice se starají o nejméně covidových pacientů za téměř dva týdny. Sobotních 3302 hospitalizovaných s koronavirem je skoro o 500 méně než o týden dřív, proti pátku se počet snížil o víc než 300. Ve vážném stavu je 238 pacientů, o deset méně než v pátek.

Od začátku epidemie předloni v březnu v Česku s koronavirem zemřelo 38 226 lidí. Za letošek je úmrtí 1930, v únoru dosud umírá více lidí s covidem-19 denně než v lednu. V prvním měsíci roku na každý den připadá 33 úmrtí, v únoru zatím umírá zhruba 48 lidí s koronavirem za den.

Zájem o očkování dál klesá 

Přes doporučení lékařů a odborníků, že očkování snižuje nebezpečí hospitalizace a vážného průběhu nemoci, zájem o vakcínu dál klesá. V sobotu si pro ni přišlo 2235 lidí, zhruba o pětinu méně než o týden dřív. Naprostá většina z nich dostala posilující dávku, která vylepšuje dokončené očkování. Začít s očkováním první dávkou chtělo v sobotu jen 73 lidí. Dokončené očkování má v Česku 6,83 milionu lidí, posilující dávku dostaly téměř čtyři miliony z nich.

Zdravotníci SZZ Krnov se aktuálně starají o desítky pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění Covid-19.
Novela pandemického zákona prošla Sněmovnou. Poslanci přehlasovali senátní veto

V končícím týdnu skončilo testování na koronavirus ve školách a u zaměstnavatelů, od soboty může víc lidí na hromadné akce. Hygienici už také neposílají do karantény lidi po rizikovém kontaktu s nakaženým. Vláda omezení postupně ruší, protože převládající koronavirová varianta omikron má u většiny lidí mírný průběh a neznamená zátěž pro nemocnice. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek oznámil, že chce nejpozději 1. dubna uvolnit téměř všechna protikoronavirová opatření.