V nemocnicích bylo v sobotu s nákazou 4818 lidí. Počet pacientů se tak snížil. Podle revidovaných údajů bylo ve čtvrtek hospitalizováno 5040 nakažených. Více než 5000 covidových pacientů tak bylo v nemocnicích poprvé od letošního dubna. V těžkém stavu je 713 lidí.

S koronavirem dosud v Česku zemřelo 32 079 lidí. Za tento týden je zatím 468 obětí, na sobotu jich připadá 35. Při dalších aktualizacích ale obvykle údaje z posledních dnů rostou. "Vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic," uvedlo ministerstvo.

Obyvatelé italské Lombardie vychází do ulic výhradně s ochrannými rouškami.
Itálie zvládá covid lépe než Česko: Sedm účinných léků, které zemi pomáhají

Laboratoře v sobotu provedly přibližně 91 tisíc testů, asi o 11 tisíc více než před týdnem. Podíl nakažených se u všech typů testů zvýšil. U nejvyužívanějších preventivních a plošných testů bylo pozitivních 7,88 procenta vzorků, před týdnem to bylo zhruba pět procent. V případě epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, stoupla pozitivita asi o tři procentní body na 16,13 procenta. U takzvané diagnostické a klinické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se podíl nakažených dostal přes 41 procent.

Reprodukční číslo mírně vzrostlo ze sobotních 1,29 na 1,32. Číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se drží nepřetržitě od konce srpna nad hodnotou jedna, což znamená zrychlování šíření epidemie.

Nejhorší situace je na Moravě

Incidenční číslo se výrazně liší v jednotlivých regionech. Nejhorší situace zůstává na Moravě. V Olomouckém kraji připadá na sto tisíc obyvatel v posledních sedmi dnech 1386 nakažených. Ve Zlínském kraji je incidence 1248, v Jihomoravském kraji 1230 a v Moravskoslezském kraji 1122. Nově se incidenční číslo dostalo přes 1000 také v Jihočeském a Pardubickém kraji.

Naopak relativně nejlépe na tom je Karlovarský kraj, kde na sto tisíc obyvatel připadá v uplynulém týdnu 340 nakažených. Ve všech krajích od soboty incidence vzrostla.

Zájem o očkování proti covidu díky vládním opatřením roste. Stále se však najdou odpůrci, kteří vakcíny odmítají
Nakazíte mě covidem? Zaplatím. Ale jen za lehký průběh, slibují odpůrci vakcín

Kvůli prudce se zhoršující epidemické situaci se od pondělí přestanou uznávat testy na covid-19 jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do restaurací, hotelů, provozoven služeb či na hromadné akce budou muset prokázat už jen kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Bude pokračovat testování ve školách a začnou se pravidelně testovat i neočkovaní zaměstnanci ve firmách.

Zájem o očkování roste


Právě očkování je považováno za hlavní nástroj, jak bojovat proti epidemii. Apelují na něj politici i odborníci. Zdravotníci dosud v zemi podali 13 019 906 dávek vakcíny. V sobotu očkování podstoupilo více než 15 tisíc lidí.

Zájem v posledních dnech roste i vzhledem k chystaným přísnějším opatřením. Například v pražských očkovacích centrech bez registrace v obchodním centru Westfield Chodov a na hlavním nádraží se v sobotu tvořily dlouhé fronty. Také na očkování v sokolovně v Pardubicích lidé čekali i dvě hodiny.

Kristýna Horváthová leží s covidem na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno. Není očkovaná.
Leží v nemocnici s covidem. Bez lékařů už bych tu nebyla, říká neočkovaná žena

Od loňského března, kdy epidemie v Česku vypukla, odhalily laboratoře celkem 1 995 291 případů koronaviru. Je tak velmi pravděpodobné, že dnes bude překonána hranice dvou milionů pozitivních testů. Z nákazy se dosud vyléčilo více než 1,76 milionu lidí.