Koronavirem je nejvíce zasažená Praha. Laboratoře tam dosud odhalily 2057 případů. Na sto tisíc lidí tak v hlavním městě připadá zhruba 158 nakažených. Z nemoci se v metropoli vyléčilo 1237 lidí.

Mezi další nejvíce zasažené regiony patří Moravskoslezský kraj, kde je 1540 případů nákazy, a střední Čechy s 1054 nakaženými. V přepočtu na počet obyvatel je druhým nejhorším regionem Karlovarský kraj s více než 153 nakaženými na sto tisíc obyvatel. Naopak jižní Čechy evidují pouze zhruba 28 nakažených na sto tisíc obyvatel.

Testování zaměstnanců Dolu Darkov
Důl Darkov hlásí přes 300 nakažených. Připravuje se druhé plošné testování

Podle statistik ministerstva dnes ani v úterý v ČR nikdo s covidem-19 nezemřel. Tyto údaje se ale ještě mohou zpětně měnit. Od 22. března, kdy zemřel v Česku s covidem-19 první člověk, byly zatím jen dva dny bez úmrtí, a to 23. březen a 15. duben. Nejvíce obětí je v Praze, kde s nákazou zemřelo 94 lidí. Nejméně úmrtí má Zlínský kraj, a to dvě.

Podle odhadů ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nezemřelo 60 procent lidí, jejichž úmrtí jsou v koronavirových statistikách v ČR, primárně na covid-19. Většinou měli jiné chronické nemoci, často i více než jednu. Nejčastěji šlo o nemoci srdce, dýchací soustavy nebo cukrovku.

Mírný průběh nemoci 

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. V úterý bylo s koronavirem hospitalizováno 154 pacientů, těžký průběh mělo 18 z nich.

Dušek také upozornil na to, že žádná celková plošná statistika už není úplně relevantní, protože epidemie v Česku definitivně ustoupila. "Už bych ani neřekl, že ustupuje, ale nicméně přežívá dál v lokálních ohniscích, aktuálně nejvíce Karvinsko. Má smysl se zaměřit na monitoring a predikce na lokální úrovni, a ne populační," řekl dnes České televizi.

Restaurace Forman v Mariánských horách, 25. května 2020.
Čtvrtina restaurací zůstala po karanténě zavřená. Lidé mají stále strach

Počet nakažených v souvislosti s ohniskem covidu-19 na Dole Darkov společnosti OKD v Karviné překročil 300, od úterý stoupl o 26 na 302. Přibylo 16 zaměstnanců dolu, jichž bylo pozitivně testováno dohromady 217, a devět jejich příbuzných (celkem 80). V evidenci je také pět nakažených pracovníků z jiných firem, o jednoho více než v úterý. Vyplývá to z informací zveřejněných dnes odpoledne Krajskou hygienickou stanicí (KHS) v Ostravě.