Zatímco zelená a oranžová jsou pro pojišťovny „v pořádku“, pokud někdo vyrazí do červené země a onemocní tam novým koronavirem, má smůlu. Náklady na zdravotní péči mu pojišťovna hradit nebude. Rozvolněné cestování začne pro většinu Evropy platit od 15. června.

Liduprázdný Dubrovník v Chorvatsku
Obavy z koronaviru. Polovina Čechů zrušila plánovanou dovolenou v zahraničí

„V zeleně a oranžově označených zemích bude po tomto datu platit plný rozsah u pojištění léčebných výloh, tedy včetně pojistných událostí souvisejících s onemocněním covid-19. Jen klienty žádáme, aby nás kontaktovali okamžitě poté, co se u nich projeví první příznaky nemoci a mohli jsme společně zvolit optimální postup léčení,“ říká Jana Konvalinová, vedoucí Odboru cestovního pojištění v Kooperativě.

V červeně označených zemích ale Kooperativa bude z léčebných výloh krýt jen pojistné události, které nebudou mít přímou souvislost s onemocněním covid-19. Typicky se jedná o pojistné události, které pojišťovny v letním období nejčastěji řeší, jako jsou různé zlomeniny, střevní potíže nebo úžeh a úpal.

Rizikové státy

„Státy označené červenou barvou, tedy státy rizikové a k cestování nevhodné, budou mít z cestovního pojištění UNIQA vyloučeno krytí pro potíže spojené s koronavirem, ať už jde o samotnou diagnózu zákazníka, anebo další potíže spojené například s karanténou, výlukou dopravy nebo uzavřením země apod.,“ potvrzuje také Eva Svobodová, mluvčí UNIQA pojišťovny.

Kempování je mezi Čechy velmi oblíbené.
Situace v českých kempech: nejdřív zavládla panika, nyní se zájem vrací

Ministerstvo zdravotnictví bude vyhodnocovat jednou týdně evropská data a na jejich základě se bude zařazení zemí dle vývoje tamní epidemiologické situace měnit na webu koronavirus.mzcr.cz.

Pojišťovny zároveň apelují na turisty, aby dodržovali všechna opatření a nařízení platná v daném státě. I jejich porušování by pojišťovny mohly brát jako důvod pro nižší pojistné plnění.