Demonstranti se „pod koněm“ sejdou ve 14 hodin, následně se vydají okolo Václavského náměstí po magistrále až před Českou televizi. „Poslal jsem dopis do ČT a požádal jsem, aby několik z nás nechali vystoupit ve svátek 17. listopadu v přímém přenosu,“ uvedl Ladislav Vrabel, který protesty organizuje.

Ve vysílání chtějí diváky informovat o petici za odvolání vlády a vypsání nových voleb. Česká televize sice o demonstracích iniciativy informuje pravidelně, na sociálních sítích se ale Vrabel vyjádřil v tom smyslu, že jsou příspěvky o účastnících zmanipulované. „Chceme přímý přenos, aby to nemohli sestříhat a manipulovat,“ tvrdí Vrabel.

Tomáš Fiala, český podnikatel žijící od konce 90. let na Ukrajině. S českým premiérem není v žádném příbuzenském vztahu, jde o shodu jmen
Lidé šíří další lež: Podnikatel na Ukrajině Tomáš Fiala není příbuzný premiéra

Do Prahy se chystají příznivci z celé České republiky. Podle informací Deníku se například z Ivančic chystá celý autobus. Hromadné výpravy se také připravují z Liberce, Broumova nebo Svitav a Moravské Třebové a odhady účastníků začínají na dvaceti tisících lidech.

Česká televize se na demonstraci připravuje posílením bezpečnostních opatření ve spolupráci s policií. „V minulých dnech jsme absolvovali schůzky s velením akce i obhlídky objektu. Bezpečnost jsme posílili jak navýšením televizní ochranky, tak opatřeními v oblasti pasivní bezpečnosti,“ uvedla mluvčí České televize Karolína Blinková. Podle informací Deníku má zůstat velká část pracovníků doma na homeoffice, ti kteří do práce půjdou, mají využít městskou hromadnou dopravu a automobily nechat kvůli obavám z vandalismu doma. Utlumení činnosti televize potvrdila.

Policie nechtěla blíže komentovat, jak bezpečnostní přípravy probíhají, situaci ale intenzivně monitoruje. „Veškeré poznatky průběžně vyhodnocujeme a na základě aktuální situace přizpůsobíme celé bezpečnostní opatření.  V každém případě jsme připravení udělat maximum pro zajištění veřejného pořádku  a ochrany zdraví a majetku všech osob“ potvrzuje mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Policie se připravuje na možné dopravní komplikace a její snahy míří na zajištění plynulosti dopravy. Kontrolovat bude i další shromáždění, která se v Praze připravují.

Vrabel mluví o nenásilné revoluci

Obavy, že by se protesty zvrtly do násilí, Ladislav Vrabel odmítá. „Všechny naše demonstrace jsou součástí nenásilné revoluce. Prosadit plán Česká republika na 1. místě chceme počtem příznivců, nikoliv násilím,“ uvedl pro Deník. „Budeme rádi, když nám ČT umožní toto poselství míru a prosperity vyslat k veřejnosti skrze vysílání,“ doplnil.

Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše z Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity organizátoři násilí spíše rozpoutat nechtějí, dojít k němu ale může. „Nemyslím si, že je násilí je v současnosti žádoucím prostředkem či cílem organizátorů, ale nelze vyloučit spontánní násilné jednání některých účastníků bez vědomí pořadatelů anebo po skončení demonstrace, zvláště pokud budou na místě i jejich odpůrci. Riziková situace vznikla  ostatně již po demonstraci 28. října na magistrále před Národním muzeem,“ připomíná politolog.

Europoslanec za SPD Ivan David.
O Ukrajině mluví vysloužilí experti šířící ruskou propagandu. David je sdílí

Část dezinformační scény, zvláště ta, která adoruje Putinovský režim v Rusku a vyjadřuje zájem o rozšíření jeho vlivu v ČR, navíc podle něj vykazuje extremistické rysy a k násilí otevřeně vyzývá. „ Na sociálních  sítích blízkých dezinformační scéně se objevují výzvy k násilnému jednání proti ideovým odpůrcům, specificky pak vládnoucím politikům, poměrně často,“ upozorňuje Mareš.

Útoky na Českou televizi, ať už verbální nebo fyzické, je u extremistů i příznivců dezinformační scény oblíbené. Na paškál si berou veřejnoprávní médium zpravidla proto, že jej obviňují z manipulace a nevěří pravdivosti a objektivnosti vysílání. Masové protesty proto nejsou žádnou novinkou. „Je možné připomenout demonstrace Sdružení pro Republiku - Republikánské strany Československa pod vedením Miroslava Sládka v roce 1991,“ připomíná Mareš. I tehdy si demonstranti chtěli vymoci odvolání tehdejšího ředitele televize.