Už jen týden ,a čeští řidiči si poprvé v historii na internetu koupí elektronickou dálniční známku. Od začátku prosince totiž začnou naostro fungovat webové stránky www.edalnice.cz. Právě na této adrese bude možné známky kupovat.

Konec éry papíru

Po čtvrtstoletí tak skončí éra papírových samolepek lepených na okno. Pro jízdu na dálnici nově postačí jen zadat registrační značku auta (lidově espézetku) a přes internet zaplatit roční, měsíční či desetidenní poplatek. Kdo přes internet platit neumí, musí osobně na poštu či benzínky EuroOil, kde mu známku po zadání SPZ a zaplacení částky „koupí“ obsluha. Dosavadní roční papírové známky zůstávají v platnosti klasicky až do ledna 2021.

Dálnice, elektronická dálniční známka. Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Papírové dálniční známky končí. Jak koupit elektronické?

Dálniční známky - InfografikaZdroj: DeníkKontrolu zaplaceného poplatku obstarají celníci a policie. Nově mají k dispozici ve vozech skoro šedesát přenosných speciální zařízení s kamerou, která podle espézetky pozná (ne)zaplacení poplatku. „Primárně plánujeme kontroly v označených vozidlech,“ popisuje mluvčí Policejního prezidia Hana Rubášová. „Kontrolovat budou především hlídky dálničních oddělení v rámci běžného dohledu. Nevylučujeme však na začátek zavedení zpoplatnění akce zaměřené speciálně na kontrolu této oblasti,“ dodává policistka.

Pokud řidič nebude mít uhrazen časový poplatek, hrozí mu stejná pokuta jako nyní, tedy až pět tisíc na místě či 20 tisíc ve správním řízení. Od jara hříšníky ohlídají i kamery na mýtných branách. Jejich data ale budou jen orientační, nebudou automaticky generovat pokuty jako například radary.

Výmluvy nepomohou

Policisté se přitom chystají i na možné výmluvy. Upozorňují, že v systému se zaznamenává i přesný čas uhrazení poplatku. Nelze tak například platit známku z mobilu až v situaci, kdy řidiče „honí“ auto policie či celníků.