Epidemie tak zpomalila na úrovně z loňských prázdnin, ještě na začátku letošního března v Česku denně přibývalo až téměř 17 tisíc případů nákazy. Snižuje se také počet úmrtí s nemocí covid-19, už víc než dva týdny s nákazou umírá méně než deset lidí za den. V březnu bylo denně až kolem dvou stovek zemřelých.

V nemocnicích bylo s covidem-19 k pátku 207 lidí, ve vážném stavu 24 z nich. Tak nízko byl počet hospitalizovaných s koronavirem naposledy loni počátkem září, počet pacientů ve vážném stavu je nejnižší od konce srpna.

Všichni zemřelí s koronavirem. Ilustrační foto.
Poslední den, kdy nikdo nezemřel s covidem? Už před devíti měsíci

Zlepšuje se také situace ve většině nyní nákazou nejvíce zasažených okresů na jihu a západě Čech. Na Českokrumlovsku počet nově potvrzených případů koronaviru za týden na 100 tisíc obyvatel klesl na 60, o den dřív byl na 64. Sedmidenní incidenční číslo se snížilo také na Prachaticku z 57 na 35 a Klatovsku z 56 na 41. Vzrostlo ale na Českobudějovicku ze 44 na 51. Mezi kraji je incidenční číslo nejvýše právě v Jihočeském kraji nad 28, nejnižší je pod hodnotou šest v Karlovarském kraji.

Od počátku loňského března, kdy testy koronavirus v Česku poprvé potvrdily, ministerstvo eviduje víc než 1,66 milionu případů nákazy. S covidem-19 dosud zemřelo 30 224 lidí.

Dávku očkování proti covidu-19 v pátek dostalo 109 683 lidí, o týden dřív jich bylo přes 115 tisíc, což je dosavadní denní rekord. Počet aplikovaných vakcín za den se tak vrátil nad 100 tisíc, kde je ve většině pracovních dní už třetí týden za sebou. Ve čtvrtek zdravotníci rozdali podle dosavadních čísel méně než 90 tisíc dávek.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, k dnešku kleslo na 0,66 z pátečních 0,72. Pod 0,7 se vrátilo po dvou týdnech. Pod hodnotou jedna, což ukazuje zpomalování šíření epidemie, se drží od poloviny dubna.

Epidemiolog Rastislav Maďar v pátek uvedl, že na podzim se epidemická situace v Česku pravděpodobně opět zhorší, bude stoupat reprodukční číslo, ale koronavirus nezatíží nemocnice. Pak bude možné vývoj udržet měkkými opatřeními, jako je například nošení ochrany úst a nosu, dezinfekce rukou a dodržování rozestupů. Ze čtyř scénářů vývoje epidemie je podle Maďara málo pravděpodobná možnost, že nastane útlum epidemie.