"Chtěl bych vám jen říct, že mě strašně mrzí, že jsme teď kvůli viru kus téhle svobody dočasně ztratili. Žijeme v obrovských omezeních, já stejně jako vy," prohlásil Andrej Babiš během svého projevu k 17. listopadu. 

"Vím, že řada našich spoluobčanů je osamělých, propadají smutku, mají pocit, že ztratili jistotu v životě. Nikdo z nás nemůže nic jiného než chodit do práce a z práce domů nebo do přírody. Všechny možnosti, jak se potkat s ostatními jsou silně omezené," popsal následně předseda vlády stávající situaci. 

Exprezident Václav Klaus na Národní třídě
Klaus přišel na Národní třídu s napůl nasazenou rouškou. Případ řeší policie

Češi by podle něj měli zkusit přečkat náročné období ve společnosti svých blízkých. "Stejně jako v listopadu 1989 se všichni v této zemi spojili, aby padl režim, tak i teď je chvíle, kdy se naše země musí spojit. Ještě nikdy jsme neměli každý z nás takovou zodpovědnost za celý národ, za nás všechny," vyzval občany Babiš s tím, že po "porážce viru" čeká zemi nejlepší období v historii. 

Během svého krátkého projevu pochválil Babiš českou armádu a poděkoval zdravotníkům i dalším pracovníkům z první linie. Nezapomněl ani na všechny ostatní, kteří dodržují vládní opatření. 

Svobodná a silná země 

I přes všechna stávající omezení zůstává Česko podle předsedy vlády svobodnou a silnou zemí s platnou ústavou a nezávislými institucemi. Za naplněná tak považuje hlavní očekávání listopadu 89 - svobodné volby i svobodu slova, cestování a podnikání. Babiš rovněž připomněl, že Česko má "nejnižší nezaměstnanost a nejnižší zadlužení ze států naší velikosti v EU". 

Zdroj: Youtube

"V listopadu 1989 nikoho nenapadlo, že budeme jednou součástí NATO, že bychom mohli být součástí EU. A vidíte. Jsme," zdůraznil Babiš největší úspěchy české zahraniční politiky od roku 1989. 

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) 17. listopadu 2020 na Národní třídě v Praze pokládá květinu k pamětní desce při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii
Česko si připomíná 17. listopad. Politici na Národní třídě hovořili o svobodě

Už krátce před osmou hodinou ranní dorazil Babiš také na Národní třídu, kde společně s ministryní financí Alenou Schillerovou položil u pamětní desky věnec. Na rozdíl od loňska se přitom jeho návštěva tentokrát obešla bez protestů veřejnosti.