Například v uplynulém týdnu zmizely v regionu hned dvě pozlacené busty známých historických osobností z podstavců před základními školami. Prvním případem se zabývají hulínští policisté. V Břestu totiž někdo sebral bustu Tomáše Garrigua Masaryka. Neznámý pachatel se na památník prvního prezidenta Československa zaměřil v noci ze čtvrtka na pátek.

„Bustu odlomil ze žulového podstavce a ukradl. Předběžná škoda byla zatím vyčíslena na částku dvě stě padesát tisíc korun," připomněla kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Po zatím neznámém pachateli, který odcizil během minulého víkendu také mosaznou bustu básníka Jiřího Wolkera, vystavenou na zahradě holešovského gymnázia, pátrají pro změnu holešovští policisté.

Podle policejní mluvčí se zloději v poslední době hodně zaměřují také na měděné okapy a svody.

„Řešili jsme i případy opuštěných zemědělských objektů, odtamtud se ztrácely například elektroinstalace, střešní krytina nebo různá technika. Tyto věci pak končí ve sběrnách," vysvětlila Kyšnerová.

Fakt, že podobné krádeže nejsou žádnou výjimkou, potvrzuje také ředitel městské policie v Kroměříži Miloslav Skřebský. Upozorňuje ale, že se nejedná jen kov.

„S touto problematikou se setkáváme poměrně často. Spousta věcí pochází například z demolice a většinou jsou také neoprávněně nabyté. Kradou se ale i sakrální předměty ze hřbitovů," podotkl Skřebský.

V Kroměříži podle něj navíc řádí dva konkrétní chroničtí sběratelé papíru. „Dlouhodobě se na papír specializují. Berou jej například z obchodů a kontejnerů, poté ho odvezou do sběrny a tím si pak slušně přivydělají," vysvětlil Skřebský.

Podle vedoucího provozovny kroměřížské firmy zabývající se zpracováním a výkupem kovů Michala Peňáze, nejčastěji lidé do výkupen vozí ocelové odpady, ale i měď a mosaz.

„Ceny mědi a mosazi jsou rozhodně lukrativní, samozřejmě ale záleží také na kvalitě," upřesnil Peňáz.

Existuje také zákon, který přesně definuje, co smí sběrny od zákazníků vykoupit.

„Legislativa přesně stanovuje kategorii věcí, kterou nevykupujeme. Jedná se například o železniční dráhy a věci veřejně prospěšného charakteru jako poklopy kanalizace a podobně," podotknul Peňáz.

Dotyčného také řádně kontrolují a všechny prodejce zde evidují, peníze za prodej kovů přebírají na podpis. Areál je také monitorován bezpečnostními kamerami.

„Každou osobu, která přijde prověřujeme. Podle občanského průkazu máme nacionále člověka, které jsou uloženy do databáze. V případě pozdějšího dohledání člověka tedy není problém," konstatoval Peňáz.

I tady se už několikrát setkali s pochybnými prodejci. Podle Peňáze se nejedná o nic výjimečného. Často je o součinnost žádají také policisté nebo jiné firmy.

„S takovými případy se tady setkáváme. Pokud někdo takový přijde, věci od něj neodkoupíme. Mnohdy nám také volají majitelé firem, kteří mají podezření, že se jim z areálu ztratily například kovové materiály. Pak tedy pohlídáme, zda se tady někdo objeví," doplnil Peňáz.