Na začátku všeho podle všeho byla finanční tíseň, nesplacené úvěry a exekuce. Rodina žijící na ubytovně neměla peněz nazbyt, žena proto dostala před letošními prázdninami nápad, jak si přilepšit. Rozhodla se, že si bude peníze tisknout doma.

„Do kopírky postupně vložila bankovky nominálních hodnot 100, 200, 500 a 1000 korun. Celkem si vyrobila 98 kusů těchto bankovek. Nejvíce povedený se jí zdál tisk u tisícikorun, kterých si nakonec nakopírovala 77," poznamenal krajský policejní mluvčí Petr Jaroš.

Jak sama žena nakonec přiznala, ne vždy se kopie povedla, ale metodou pokus – omyl se postupně dopracovala ke kvalitě, se kterou byla spokojena. I přes její snahu však později Česká národní banka ocenila padělky jako méně zdařilé a označila čtvrtým stupněm na stupnici nebezpečnosti.

S první podomácku vytištěnou tisícovkou žena zamířila do prodejny v Holešově, do které moc často nechodila. Při placení byla nervózní, ale bankovku nakonec udala: a úspěšný pokus samozřejmě nezůstal jediným.

„Kopiemi tisícikorun postupně platila v supermarketech, masnách, pekárnách, lékárnách či v trafice. Tam všude prošly padělky rukama prodavačů a prodavaček bez povšimnutí a to dokonce v sedmnácti případech," upozornil policejní mluvčí. Ne všichni se ale nechali napálit, několikrát se dokonce stalo, že si padělek obsluha nevzala. Díky precizní spolupráci krajských kriminalistů z oddělení hospodářské kriminality a jejich kroměřížských kolegů stihla žena napáchat škodu pouze za sedmnáct tisíc korun.

„I tak je to na území Zlínského kraje případ výjimečný, minimálně tedy počtem udaných a zajištěných falešných bankovek," konstatoval mluvčí. V rámci prověřování výskytu bankovek prozkoumali kriminalisté hodiny kamerových záznamů a od svědků získali popis ženy, která falešné peníze udávala.

Netrvalo tedy dlouho a kroměřížským kriminalistům se ženu podařilo ztotožnit, brzy tak na její dveře zaklepali policisté z oddělení hospodářské kriminality s povolením k domovní prohlídce.

„Žena nic nezapírala a celý příběh včetně výroby a distribuce padělků policistům povyprávěla. Ačkoliv ji vše velmi mrzí, bude v nejbližších dnech obviněna ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění peněz, za což jí v případě prokázání viny hrozí v krajním případě trest odnětí svobody až na osm let," uzavřel krajský policejní mluvčí Petr Jaroš.