Tamní zastupitelé totiž přijali na popud vedení radnice obecně závaznou vyhlášku o zákazu konzumace alkoholických nápojů na některých veřejných prostranstvích. A účinnosti nabývá právě už od prvního srpna .

Podle starosty Holešova Zdeňka Janalíka je hlavním cílem nové vyhlášky zabezpečit veřejná prostranství.

„Ve vyhlášce jsou vymezeny určité lokality, kterých se to týká. V poslední době se kolem škol a v parcích začalo popíjení rozmáhat, teď bude moci městská policie efektivně zasahovat," vysvětlil starosta.

Vyhláška postihuje všechny činnosti, které mohou narušit veřejný pořádek nebo být v rozporu s dobrými mravy, zejména s mravní výchovou dětí a mládeže.

Pro obyvatele města to v praxi znamená zákaz konzumace, rozlévání nebo výdej alkoholických nápojů například na dětských hřištích, v parcích, na nádraží nebo třeba na náměstí. Ve vyhlášce jsou všechna tato místo přesně vymezena a porušení bude trestáno podle obecně závazných právních předpisů.

Existují však výjimky na které se omezení nevztahuje: například na restaurační zahrádky, na poslední a první den v kalendářním roce, na akce pořádané v zámecké zahradě a další aktivity podléhající ohlašovací povinnosti. Další výjimky pak může povolit jen rada města.

Podobné vyhlášky už před časem přijala řada měst a obcí v regionu, nevyjímaje například Kroměříž. Tam už vyhláška platí čtvrtým rokem a městu se podle vedení radnice osvědčila.

„Cílem bylo regulovat výskyt sociálně slabších a opilých lidí, kteří se běžně potulovali po městě. Nyní takové případy mohou strážníci na místě vyřešit, což před tím nebylo možné. Zároveň to funguje jako prevence," míní mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Jako dobrou a účinnou věc vyhlášku hodnotí také ředitel kroměřížské městské policie Miloslav Skřebský.

„Pro policii je to dobrá zbraň, strážníci mají pravomoc takové případy nyní řešit a mohou alkohol i zabavit," popsal Skřebský.

Přiznal ale, že především mladí lidí bývají vynalézaví a alkohol často maskují do umělohmotných PET lahví.

„Strážnici však mají prostředky na to, aby zjistili, zda se jedná o alkohol či ne. Podle situace se pak porušení vyhlášky také trestá. Buď to jen napomenutím nebo i sankcí," potvrdil Skřebský.