Právě před ním pokračoval ostře sledovaný případ, který se začal odvíjet v roce 2013 a na který jako první upozornil právě Kroměřížský deník. Tři zaměstnankyně úřadu podle obžaloby braly úplatky za pomoc při krácení daně: hrozí jim až dvanáct let vězení, svou vinu nicméně všechny odmítají.

V kauze je stíhána i úřadující kroměřížská zastupitelka za KSČM Kamila Dudová, která pro Macourka pracovala jako právnička. Podle obžaloby mu s korupcí pomáhala, také ona ale včera svou vinu odmítla.

I jí ovšem hrozí až dvanáctileté vězení, oproti tomu podnikatel je viněn ze zkrácení daně a navíc z podplácení: hrozí mu až deset let.

Dudová podle spisu pomáhala s daňovým řízením obchodníkovi s trvanlivými potravinami, jehož společnosti byla podle státního zástupce neoprávněně vyplacena daň z přidané hodnoty 22,5 milionu korun a o vyplacení dalších 5,8 milionu se údajně pokusil.

Podle obžaloby se na tom podílely obviněné úřednice Lenka Burianová, Jarmila Červinková a Alena Olšinová.

Podle státního zástupce podnikatel na radu Burianové a Červinkové vyráběl fiktivní doklady od dodavatelů za daňová období v letech 2011 a 2012. Úřednicím podle obžaloby za to, že nebudou ověřovat fiktivní doklady ani padělané bankovní výpisy, poskytl každé úplatek 550 tisíc korun a peníze předal ve třech dávkách.

„Vykládaly mi, jak to musí být, aby to prošlo. Souhlasil jsem, byl jsem rád, že to funguje, neuvědomoval jsem si závažnost. Byla dohoda, že z nadměrného odpočtu dostanou, co si řeknou," vypověděl podnikatel u soudu.

Alena Olšinová podle státního zástupce prostřednictvím Dudové žádala úplatek půlmilionu korun, který ale podnikatel, jenž vinu přiznal a je považován za spolupracujícího obviněného, nevyplatil.

Policie na finančním úřadu zasahovala v září 2013, krátce nato o případu jako první informoval Kroměřížský deník. Dvě ze zaměstnankyň úřadu po obvinění rozvázaly pracovní poměr dohodou, Burianová byla postavena mimo službu.

Alena Olšinová, která na úřadu pracovala 23 let, u soudu popřela, že by si řekla o úplatek. Kamila Dudová vinu také odmítla.

„Obžalovaná Olšinová se mě nikdy neobrátila s žádným požadavkem, takže jsem nemohla ani její požadavek sdělit Macourkovi," tvrdí.

Podnikatel jí prý dluží peníze, měl v účetnictví údajně chaos.

„Nepomáhala jsem při tvorbě fiktivních dokladů," řekla zastupitelka, podle které jí nakonec Macourek přiznal, že faktury jsou falešné a ona s ním ukončila spolupráci. Soud bude pokračovat v pondělí.