Třetí z obžalovaných, pracovník ochranky Patrik Bednář, dostal tříletý trest podmíněně odložený na pět let. Podílel se totiž na objasnění případu. Rozsudek je pravomocný.

Stejné tresty uložil loni v listopadu krajský soud ve Zlíně. Vrchní soud nyní po odvoláních Švába, Janka i státního zástupce rozsudek změnil pouze mírně v části o náhradě škody, zrušil také zabrání jednoho osobního automobilu a jedné SIM karty.

„Výrok o vině i právní kvalifikaci jsme shledali správným. Také tresty krajský soud uložil zákonné a přiměřené," řekl dnes ČTK mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Podle obžaloby muži ukradli či se pokusili ukrást 17 vozidel, celková škoda dosáhla téměř 22 milionů korun. Hrozilo jim pět až deset let. Bednářovi soud jako spolupracujícímu obviněnému uložil trest pod spodní hranicí sazby. Muž popsal i činy, o kterých policisté nevěděli. Svého jednání litoval a omluvil se poškozeným i rodině. Šváb a Janek naproti tomu tvrdili, že Bednář lže. Podle soudů je však jeho výpověď, která byla stěžejním důkazem, věrohodná.

Šváb, který byl podle státního zástupce vůdcem skupiny, přiznal účast jen na třech žalovaných skutcích, Janek vinu popřel úplně. Státní zástupce pro oba žádal osm let a pro Švába i trest peněžitý. V kauze jsou samostatně stíháni ještě dva další muži. Tomáš Dostál byl už dříve v Kroměříži odsouzen na 4,5 roku do vězení, Miroslava Reháka, který měl ve skupině údajně na starost překonávání bezpečnostních prvků aut, policie zadržela na Slovensku.

Podle obžaloby muži kradli vozidla od září 2009 do července 2010, a to na celém území Česka, ale také na Slovensku či v Německu. Automobily si pečlivě vybírali. Způsobená škoda je dána hodnotou aut v době jejich odcizení, pořizovací ceny byly mnohem vyšší. Podle policie muži kromě aut odcizili i věci v nich zanechané.

Osm z 11 ukradených vozidel policisté našli, kromě Česka i na Slovensku, ve Francii a v Litvě. O krádež zbylých automobilů se pachatelé pokusili neúspěšně. Vedoucí skupiny Šváb byl úspěšným podnikatelem, spolupracující obviněný byl jeho zaměstnancem, třetí z obžalovaných Janek byl uživatelem pervitinu. Pachatelé automobily údajně prodávali za 250.000 korun.