„Hned ráno mi volali asi čtyři lidé, že máme rozházené všechny úly. Kdo jel v pátek ráno z Přílep na Lukoveček nebo obráceně a všiml si něčeho podezřelého, budeme rádi za každou informaci,“ vyzývá na svém profilu včelař Michal Říha.

Způsobenou škodu předběžně vyčíslil na více než sto tisíc korun, především však není jasné, jestli všechny probuzené včely vůbec stávající zimní počasí zvládly přežít: to podle všeho zjistí až na jaře, začátkem dubna při obvyklé kontrole.

Pervitin. Ilustrační foto.
Policista z Bystřice prodával drogy. Někdy i tehdy, když byl ve službě

„Byly ve stresu, začaly vylétávat a zmrzlé padaly na sníh,“ popsal pro web Českého rozhlasu rozhořčený chovatel.

Možná nešťastnou shodou okolností nepomůže policii ani kamerový systém, který má na místě chovatel nainstalovaný, prochází totiž právě opravou a tudíž pachatele nenasnímal. Pobouření každopádně neskrývají lidé na sociálních sítích, kteří v komentářích vyjadřují včelaři podporu a doufají v dopadení pachatele.

„Bez včel nemůže existovat ani fungovat příroda. Tohle musel udělat závistivec a opravdu magor člověk. Pokud jej policie najde, rád bych věděl, jak to s ním dopadne, přeji mu, aby zaplatil opravu i škodu,“ píše třeba Roman Mikšík.

Samotný majitel vypsal na dopadení vandala odměnu ve výši plných dvacet tisíc korun, zatím ale k ničemu nevedla a policie po pachateli dál pátrá marně. Pokud si někdo v noci na minulý pátek 9. února u silnice vedoucí z Lukovečku do Přílep a dál na Holešov všiml něčeho podezřelého, může se obrátit na policii.

Facebookový příspěvek o celé události už tento týden mezitím překročil hranici deseti tisíc sdílení a lidé majiteli vyjadřují všemožnou podporu: především přání, ať jsou včely pokud možno v pořádku.

Ilustrační foto.
Mladík prodával extázi, LSD i marihuanu, hrozí mu až pět let vezení

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU