Prostějovští policisté dohlíželi na dodržování rychlostních limitů v tamní obci Těšice. Projíždějícímu Fordu C, který jel od Ivanovic na Hané a po projetí obcí pokračoval dál, zaznamenali na záznamovém zařízení rychlost 68 km/h.

„Policisté se za ním vydali a za použití výstražného a rozhlasového zařízení a nápisem STOP se ho snažili zastavit. Řidič však na opětovné výzvy nereagoval a ujížděl směrem na Mořice," popsala prostějovská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Muž pak najel na dálnici D1 a pokračoval směrem na Kroměříž, z dálnice následně sjel směrem na Holešov. Za Třeběticemi se ho ale policistům i ve spolupráci s kroměřížskou hlídkou podařilo zastavit.

„Vzhledem k tomu, že řidič i přes výzvu policistů z vozu odmítl vystoupit, použili donucovací prostředky a nasadili mu pouta," popsala prostějovská mluvčí.

U devětatřice­tiletého řidiče pak policisté provedli dechovou zkoušku a naměřili mu 2,66 promile alkoholu v dechu.

„Opakovanou dechovou zkouškou vyšlo dokonce 2,80 promile," upozornila Irena Urbánková.

Muž navíc při kontrole nepředložil řidičský průkaz, a jak pak vyšlo najevo, ani tak učinit nemohl, protože mu ho v průběhu předešlého týdne zadrželi zlínští policisté v souvislosti s dopravní nehodou.

Řidič je proto teď podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, tento trestný čin šetří kroměřížští policisté. Rovněž je ale podezřelý ze spáchání čtyř přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

„Překročení nejvyšší povolené rychlosti, řízení bez řidičského průkazu, porušení povinností účastníka silničního provozu, tedy nezastavení na pokyn policistů, a jízda vozidlem bez dálniční známky v místech, kde je její použití vyžadováno," vyjmenovala prostějovská policejní mluvčí s tím, že šetřením těchto přestupků se zabývají policisté Dopravního inspektorátu v Prostějově.