Na masakr ve středu reagovala například europoslankyně Olga Sehnalová.

„Asi před měsícem mi napsala kamarádka, která pochází z Uherského Brodu, abych na sebe v tom doutnajícím Bruselu dávala pozor. V Belgii byly právě odhaleny arzenály zbraní buněk teroristů a Evropa zažívala šok z útoků v Paříži, k nimž mezi tím přibyla střelba v Kodani," popsala poslankyně.

Po přečtení zprávy o tragédii v Uherském Brodu si prý tuto SMS zprávu opět vybavila. „Je to krutý paradox. Cítím strašnou bezmoc," dodala.

Soustrast příbuzným obětí vyjádřila také další poslankyně evropského parlamentu z Kroměřížska Michaela Šojdrová.

„Chci se také připojit k pomoci rodinám obětí této tragédie. V Uherském Brodu žila rodina mého manžela, mám tam hodně přátel a známých. Tato tragédie mě zasáhla," uvedla.

I přesto, že se momentálně nachází v Bruselu, je prý v přímém kontaktu se starostou Brodu Patrikem Kunčarem a podporuje ho alespoň na dálku v jeho dalších krocích. Spekulovat, zda se tragédii dalo zabránit, si netroufá.

„Přesto si myslím, že zbraň psychicky nemocným lidem by neměla být svěřena. Je pro mne nepochopitelné, jak mohl mít útočník zbrojní pas, pokud nebyl psychicky zdráv. Věřím, že i tato tragédie může být výzvou pro zlepšení opatření, aby se takovým neštěstím dalo lépe předcházet," dodal Michaela Šojdrová.

Brodský případ se svou tragičností pochopitelně vymyká, ani na Kroměřížsku naštěstí podle policejní mluvčí nemá obdoby.

„Nelze to srovnávat s žádným jiným činem," potvrzuje Simona Kyšnerová.

Lidé z regionu se však netají obavami, aby k podobnému neštěstí nedošlo jednou třeba i u nich ve městě.

„Vždycky jsem si myslel, když jsem sledoval zprávy o střelbě v Americe, Paříži a kdekoli jinde, že tady v našich vesničkách je člověk v bezpečí. Chyba lávky," poznamenal například jeden z diskutujících na sociální síti.

Zda nějakou konkrétní pomoc pozůstalým obětí poskytnou i města z Kroměřížska, je zatím otázkou následujících dnů. Už ve čtvrtek večer by o tom mohlo být jasno například v Kroměříži.

„Uskuteční se totiž městské zastupitelstvo, takže bude možnost tuto záležitost případně projednat," řekl ve středu odpoledne Deníku mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Partnerka pachatele úterního masakru v Uherském Brodě měla být podle dostupných informací hospitalizována v psychiatrické léčebně v Kroměříži, tamní ředitel Petr Možný však tuto informaci odmítl potvrdit.

„Nejsem oprávněn podávat žádné informace o pacientech, jsem vázán lékařskou mlčenlivostí," řekl Deníku.

Zda byl muž, který v Uherském Brodu střílel, psychicky nemocný a jeho stav by třeba vyžadoval i umístění v léčebném zařízení, si neodváží tvrdit.

„Co ho vedlo k takovému činu, o tom lze už jen spekulovat. Pokud někdo sedí doma a nevychází ven mezi lidi, není to důvod k tomu, aby byl omezován na svobodě. Myslím si, že nikdo v tomto případě neudělal chybu. Nikdo z nás není jasnovidec a nelze předvídat, co se stane," uzavřel Petr Možný.