„Po poškozeném nejprve požadovala, aby si navýšil zůstatek na svém běžném bankovním účtu, zvedl limit pro provádění plateb na jeho platební kartě a poté muže přiměla, aby jí umožnil vzdálený přístup k jeho stolnímu počítači a přihlásil se do internetového bankovnictví. Následně žena zadala odchozí transakci ve výši 52 tisíc korun, kterou muž na základě tvrzení, že tato částka bude vrácena zpět, odsouhlasil kódem ze zaslané sms zprávy," uvedla policejní mluvčí Barbora Balášová

Na začátku prosince pak muž zjistil, že mu z účtu odešla další platba ve výši 10 tisíc korun. Při posledním telefonátu muž ženě poskytl svůj občanský průkaz a sdělil bezpečnostní kód ze zadní strany platební karty.

Ilustrační foto.
Vražda na Holešovsku. Ubodala ho, zavolala policii a tvrdila, že to neudělala

„Pachateli, který se tímto jednáním dopustil trestných činů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, hrozí až čtyři roky vězení," dodala Balášová.

Policie také upozorňuje, aby lidé v žádném případě neposkytovali neznámým osobám svá přístupová hesla do různých aplikací či internetového bankovnictví, nezadávali ověřovací či potvrzovací kódy v přítomnosti cizích osob a neuváděli nebo neposkytovali své osobní údaje třeba právě o platebních kartách prostřednictvím telefonů či e-mailů.