A i když se zrovna žádný zásadní průlom nekoná, což je případ letošního roku, s uživateli marihuany se policisté setkávají takřka denně: jen za volantem jich letos chytili víc než stovku.

„Od začátku roku policisté na Kroměřížsku přistihli při řízení sto deset řidičů, kteří byli pod vlivem návykové látky,“ potvrdila mluvčí kroměřížských policistů Simona Kyšnerová. Nejčastějšími drogami bývají podle ní u řidičů pervitin a právě marihuana.

Velkou pěstírnu této drogy objevili policisté z regionu třeba v srpnu 2008 v Uhřicích. Našli tehdy na pětačtyřicet rostlin, jejichž hmotnost dohromady činila kolem sedmdesáti kilogramů. V té době se jednalo o jeden z největších nálezů v rámci regionu a už tehdy bylo jasné, že na Kroměřížsku je pěstitelství konopí téměř běžnou záležitostí.

Děti ze základní školy v Chropyni se minulý pátek přidaly k tamním dopravním policistům. „Školáci společně s nimi zastavovali na náměstí Svobody auta a pod dohledem preventistky a zlínského koordinátora organizace BESIP kontrolovali, zda mají řidiči vše v
Hříšníci za volantem museli dělat dřepy nebo říkat básničky

„Vzhledem k přírodním podmínkám je to pro náš region charakteristické,“ upozornil tehdy pracovník Kontaktního a poradenského centra pro uživatele drog a jejich blízké Jan Zahradník.

Třicet rostlin marihuany našli policisté také v květnu 2010 na zahrádce jednoho z kroměřížských bytů. Peníze na pořízení rostlin a vybavení si navíc dvaadvacetiletý pěstitel z Kojetína zajistil nezvyklým způsobem.

„Kriminalistům řekl, že na vybavení a zařízení si u jedné bankovní společnosti sjednal studentský úvěr,“ upozornila za kroměřížské policisty Barbora Balášová.

V červnu 2012 pak policisté odhalili vůbec největší pěstírnu konopí ve Zlínském kraji: v zemědělské usedlosti v Jankovicích se našlo přes šestnáct set rostlin.

Kromě třicetiletého muže byli do podniku zapleteni také tři cizinci, u kterých našla policie při domovních prohlídkách dalších dvacet kilogramů nasušené marihuany připravené k expedici.

„Vzhledem k ceně, která se pohybuje v rozmezí dvě stě padesát až tři sta korun za gram sušeného konopí, odhadujeme, že by si skupinka pachatelů mohla přijít až na dvanáct milionů korun,“ konstatovala tehdejší krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Ilustrační foto.
Kauza kroměřížského tanečního trenéra už míří k soudu. Viní ho ze zneužití

Pěstírna byla na velmi vysoké technické úrovni a provozovatelé s ní měli i nemalé výdaje: jen za elektřinu platili kolem sto dvaceti tisíc korun měsíčně.

Policejní razii zažil v červnu 2015 také cizinec, který v pronajatém domě na Kroměřížsku pěstoval asi čtyřicet rostlin marihuany. V loňském roce pak rozbili policisté z regionu rovnou dvě nelegální pěstírny. K prvnímu zásahu došlo v únoru v Kroměříži.

„Krajští kriminalisté zjistili, že v nízké budově v centru města dochází k pěstování konopí. Už z prvotních informací vyplynulo, že se jedná o rozsáhlou pěstírnu,“ upozornila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Další a zatím poslední razie v regionu pak loni v srpnu zavedla policisty k více než tisícovce rostlin: pěstoval je šestatřicetiletý cizinec.

„Při prohlídce kriminalisté zajistili dvě plně profesionální pěstírny s téměř třinácti sty rostlinami konopí v různém stadiu růstu, přičemž asi šest set rostlinek bylo několik dnů před sklizní,“ potvrdila krajská policejní mluvčí.