„Znám případy kdy si někteří sražené divoké prase jednoduše odvezli domů. Mě osobně se podařilo přejet naštěstí jen králíka, tomu člověk zkrátka někdy nezabrání," říká třeba nejmenovaný sedmadvacetiletý řidič z Holešova.

Pěkné počasí posledních dní občas svádí k neopatrnosti. „Před pár týdny se mi podařilo srazit srnku. Pravda je, že za pěkného počasí člověk jezdí o něco rychleji. Naštěstí se nic hrozného nestalo, na autě bylo jen pár pomačkaných plechů a srnka utekla," líčí další řidička Kamila Továrová.

Minulý rok nahlásili jen klienti České pojišťovny přes 4400 srážek se zvířaty. „Oproti roku 2014 je to nárust zhruba o pět set případů," upozornila mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Výjimkou podle ní nejsou ani případy převyšující škodu dvě stě tisíc korun.

Právě ve Zlínském kraji ovšem pro mnohé překvapivě dochází k podobným situacím z celé České republiky nejméně často: jedná se tedy ovšem pouze o ohlášené případy.

Mluvčí pojišťovny také upozornila, že čelní náraz je pro řidiče vždy výrazně bezpečnější variantou, než se zkoušet zvířeti vyhnout nebezpečným manévrem.

Na Kroměřížsku doposud letos policisté evidují zhruba sto dvacet těchto nehod, v minulém roce jich za stejné období byla přibližně stovka.

„Nejčastěji se s podobnými nehodami setkáváme na Bystřicku. Několik případů se však v poslední vyskytlo i na dálnici D55 mezi Kroměříží a Otrokovicemi," potvrzuje kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Ke srážkám se zvěří obecně logicky dochází nejčastěji na okrajích lesů a u polí, a to většinou brzy ráno nebo kvečeru. „Obvykle se jedná o střety se srnci, srnami, laněmi, daňky, ale i divokými prasaty, zajíci či bažanty. Občas se vyskytnou i srážky se psy nebo s kočkami," podotkla policejní mluvčí.

U tohoto typu nehod ve většině případů naštěstí nedochází ke zranění řidiče a posádky, vznikají však leckdy i značné škody na autech, zvíře pak po srážce pochopitelně velmi často uhyne.

„Pokud porazíte zvíře, doporučujeme oznámit to rovnou policii. Ta to sdělí příslušnému mysliveckému hospodáři, který si zvíře převezme," radí policejní mluvčí. Hned po střetu ale není dobré se ke zvířeti přibližovat, nemusí být mrtvé. Může se i stát, že z místa uteče, i v tomto případě je vhodné o události vyrozumět policii. Zvíře totiž může následně uhynout.

„V naprosté většině případů se jedná o nehody nezaviněné řidičem, tudíž za ně nehrozí žádný postih," uzavírá mluvčí: oproti tomu v případě, že si řidič zvíře odveze domů, dopustí se krádeže.