Na muže byla proto na návrh státního zástupce v minulých dnech uvalena vazba a skončil za mřížemi.

„Vyšetřovatel GIBS dal v těchto dnech státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí do vazby pro dnes už bývalého příslušníka PČR, který je od minulého roku stíhán za prodej drog, zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Soudce návrh státního zástupce akceptoval,“ konstatoval mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Celý případ podle něj začal v okamžiku, kdy Národní protidrogová centrála PČR získala informaci, že v Bystřici pod Hostýnem prodává údajně drogy policista.

„Poznatek byl postoupen na GIBS a příslušníci ze Zlína začali informaci šetřit. Během pár týdnů pak potvrdili, že že prodejcem drog je skutečně příslušník policie z obvodního oddělení v Bystřici pod Hostýnem,“ dodal mluvčí.

Prověřování dospělo zanedlouho až k trestnímu stíhání policisty a ten byl loni v říjnu obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Ilustrační foto.
Mladík prodával extázi, LSD i marihuanu, hrozí mu až pět let vezení

„Za ten mu v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení,“ připomněl Ivo Mitáček.
Během dalšího vyšetřování se příslušníkům GIBS ve Zlíně podařilo zdokumentovat činnost policisty při prodeji drog více lidem.

„Během minimálně jednoho roku, a to i během služby, prodal opakovaně pervitin konzumentům nejen na Kroměřížsku, ale také na Zlínsku, Přerovsku a Vsetínsku, za což převzal hotovost v řádech statisíců korun,“ upozornil mluvčí.

Další práce na případu pokračovala výslechy svědků, znaleckými zkoumáními, znaleckými posudky a zajišťováním stop.

„Vyšetřování pokračovalo dál a loni v listopadu bylo policistovi rozšířeno trestní stíhání o přečin zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, kdy mu v případě prokázání viny hrozí trest na tři až deset let,“ podotkl mluvčí GIBS.

Vyšetřovateli se totiž podařilo zadokumentovat další policistovu trestnou činnost: při své práci zjistil vloupání, které měli spáchat dva konkrétní lidé s kriminální minulostí.

„Policista tyto osoby znal a za neřešení jejich případu si řekl o úplatek v úhrnné výši několik desítek tisíc korun. Část mu byla později skutečně vyplacena,“ dodal Ivo Mitáček

Policista byl posléze propuštěn ze služebního poměru, další práce vyšetřovatele GIBS a týmu operativců vyvrcholila minulý týden, kdy byl zadržen.

„Důvodem bylo zjištění, že se v minulých týdnech za úplatu pokusil ovlivnit klíčová svědectví, která už byla zadokumentována příslušníky GIBS,“ vysvětlil mluvčí inspekce.

Vyšetřovatel proto dal podnět státnímu zástupci, který soudu předložil návrh na vzetí do vazby. Soudce návrh na vazbu akceptoval a minulý týden ji také proti bývalému policistovi nařídil.

Ilustrační foto.
Napadl svého syna nožem. Může dostat až 18 let

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU