Zatím poslední takový uzavřeli kroměřížští kriminalisté v minulých dnech: z podvodu v něm obvinili šedesátiletého muže z Ostravy, který pod záminkou výhodné investice postupně získal od o osmadvacet let mladšího obyvatele Kroměřížska těžko uvěřitelných bezmála čtvrt milionu korun.

„Obviněný od konce roku 2011 do začátku roku 2012 z dvaatři­cetiletého muže vylákal finanční hotovost v celkové výši bezmála dvě stě padesát tisíc korun pod záminkou, že peníze potřebuje investovat do vývoje a výroby zařízení na zpracování organických hmot," konstatovala kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Obnos slíbil obviněný vrátit během měsíce, podle policie si ale byl dobře vědom toho, že takový závazek nebude schopen uhradit.

„Má značné dluhy, nevlastní žádný majetek a zařízení na zpracování odpadu, které vyvíjí, nebude v dohledné době funkční," upozornila policejní mluvčí.

Vrácení peněz muž oddaloval celé měsíce a roky, loni v červnu pak věřiteli slíbil dluh uhradit nejpozději koncem srpna.

„Do dnešního dne tak ale neučinil a stále podvedenému tvrdí, že mu peníze vrátí, že na projektu pracuje a údajně má již objednávky na nový stroj," dodala Simona Kyšnerová.

Za podobné jednání může podle ní hrozit až pět let vězení nebo samozřejmě peněžitý trest. Ani to ale neodrazuje další podvodníky a citovaný případ tak zdaleka není ojedinělý. Velmi často se například pachatelé pokoušejí vylákat z obětí peníze přes sociální sítě: jen loni řešila policie takových případů bezmála padesát a další nejspíš zůstaly neohlášeny.

„Konkrétně krádež identity na Facebooku jsme během loňského roku řešili pětkrát. Někdo si vypůjčil identitu člověka a pak například požadoval od známých poslat peníze," řekla už dříve Kroměřížskému deníku mluvčí.

Dalších zhruba čtyřicet případů se pak týkalo internetových podvodů a rozesílání podvodných emailů, v nichž byl obsažen vir, který získal informace k internetovému bankovnictví a lidé tak přišli o své úspory.

„Často se stává, že si lidé objednají nějakou věc přes aukční server nebo bazar a pak jim přijde zboží, které neodpovídá kvalitě nebo ho prodejce vůbec nezašle. Všichni by při nákupech přes internet měli být opatrní a vybírat si jen ověřené prodejce a internetové obchody," dodala počátkem roku policejní mluvčí.