„Za mrtvé ryby je to přes třiasedmdesát tisíc korun, za práci se sběrem, odvozem a likvidací dalších víc než osm tisíc korun. Mrtvé ryby nakonec vážily 568 kilogramů, tedy alespoň podle rybářských tabulek. Nebyli jsme schopní otrávené kusy vážit, protože začaly velmi rychle zapáchat," oznámil starosta Nemochovic Lubomír Hofírek.

Odpovědnost za havárii nese Agrodružstvo z Morkovic na Kroměřížsku, jejíž zaměstnanci na farmě v Nítkovicích vypustili do Litenčického potoka litry hnojůvky a silážních šťáv.

„Z potoka se dostaly až do nemochovického rybníka. Příčinou úniku bylo ucpání porušeného potrubí u hnojiště a přetečení do dešťové kanalizace. Nyní vedeme správní řízení o uložení pokuty, která může podle zákona dosáhnout až milionu korun. Do doby pravomocného rozhodnutí ale nelze k případu sdělit další podrobnosti," řekla mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Jandová.

V praxi to nicméně vypadá tak, že z pokut uložených inspektory jde polovina do Státního fondu životního prostředí, druhá pak do rozpočtu obce, na jejímž území došlo k porušení zákona. To ovšem překvapilo starostu Nemochovic.

„Otrávená voda páchala škodu zejména u nás. Dál po proudu už se naředila, bohužel náš rybník byl první na řadě. To, že peníze půjdou jinam, mě zarazilo," naznačil Hofírek.

Mluvčí inspektorů to potvrdila. „K porušení předpisů došlo v tomto případě v Nítkovicích, takže peníze získají Nítkovice," řekla Jandová. Ujistila však, že viník musí uhradit i škodu, která vznikla také Nemochovicím.

Předseda představenstva morkovického družstva Josef Uchytil chybu uznal. „S poškozenými jsme v kontaktu. Močůvka unikla naší vinou, škody uhradíme. I Nemochovicím," potvrdil Deníku.