Podle jednatele skiareálu Troják Jakuba Juračky se tudy závodníci prohnali minulý týden, jedná se prý o mladíky z Bystřicka. „Jsou to mladí hoši, kteří tady v létě vidí Barum rally a v zimě mají chuť si adrenalinovou jízdu vyzkoušet na vlastní pěst. Okolní cesty nejsou udržovány solí, takže se na nich tvoří ledová vrstva a to těmhle jezdcům svědčí," míní Juračka.

Na Trojáku se proti nelegálním závodníkům vybavili alespoň závorami a parkoviště přes noc zamykají, aby tu řidiči nemohli řádit.

„Je to jediná obrana, kterou máme. Na údržbu parkoviště totiž nedostaneme ani korunu a úklid sněhu hradíme z provozu Trojáku. Parkoviště proto před nimi zamykáme," vysvětlil Juračka.

Zastoupení policie je podle něj v této části regionu velmi slabé, hlídkám navíc chybí i patřičné vybavení pro boj s tímto typem vandalů.

„Hlídek je málo a než sem dorazí, jsou jezdci pryč. Pokud nevznikne společný zájem státu, aby byla policejní hlídka posílena a vybavena sněžným skůtrem nebo čtyřkolkou, tak se problém nevyřeší," je přesvědčen provozovatel Trojáku.

Odklonit hazardéry aspon z hlavního tahu od Bystřice pod Hostýnem na Troják se prý letos podaří díky změně zimní údržby. Výměna interního posypu za sůl by však podle rajnochovického starosty Antonína Uhříka mohla znamenat nájezdy závodníků na tamní obecní cesty.

„Myslím, že budou jezdit k nám, rozcestí mezi Trojákem a Tesákem je totiž naše. Dalo by se to vyřešit jedině solením cest, ale na to nemáme v rozpočtu finance," posteskl si starosta.

Sám volal policii minulý týden také, když neznámí mladíci projížděli kolem vyhořelého penzionu U ježka směrem na rozcestí Tesák a Troják. Za bílého dne je tam zahlédl místní hajný.

„Je hrozně nebezpečné, když se proti vám vyřítí auto, které jede takzvaně štorcem. Dřív jezdili jen v noci, dnes se neostýchají ani přes den," postěžoval si Uhřík.

Relativně klidnější situaci má v obci starosta Chvalčova Antonín Stodůlka: průtah je tam totiž udržován chemických posypem a pro závodníky není přitažlivý. „Nás se to naštěstí netýká. Jeden z důvodů, proč se změnila technologie zimní údržby je právě tento problém. S obecními cestami je to pak horší, nejsou na to peníze," podotkl starosta.

Policii se během loňského roku podařilo několik účastníků zběsilých jízd v Hostýnských vrších dopadnout: potrestáni však byli pouze blokovou pokutou za špatný technický stav vozu.

S první sněhovou pokrývkou vyjela v minulých dnech jedna z hlídek právě k Rajnochovicím. „Policisté prověřili asi pět automobilů. Řidiči nesmí nebezpečnou jízdou ohrožovat sebe ani své okolí a účastníky silničního provozu. Z tohoto důvodu se na tato místa zaměřujeme," řekla Deníku kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Dodala také, že prohřešky řidičů jsou přestupkového rázu, pokuty tak dostávají třeba za hřeby na pneumatikách nebo sportovní úpravy auta. „V drtivé většině případů se jedná o vozy, které nesplňují správný technický stav, tedy různé sportovní úpravy nebo jsou auta ve špatném technickém stavu. Většinou se věc řeší blokově nebo ve správním řízení," dodala Kyšnerová. 


Má podle vás stát nebo obce páky na to, jak s nelegálními závodníky na lesních 
či obecních cestách bojovat? Jaký je váš názor?