Proč k vraždění došlo, nedokázal Hrajnoha vysvětlit ve čtvrtek, ani v pondělí, kdy se konalo první hlavní líčení. Mladík se k činu pouze přiznal, což potvrdili také lidé z domu, kde nešťastnice žila. Právě k jednomu ze sousedů si vrah krátce po činu přišel pro čisté tričko, protože to jeho bylo od krve.

Čtyřicetiletá žena totiž zemřela po patnácti bodných ranách, z nichž pět bylo smrtelných. Jakou věcí ji vrah připravil o život, se však neví. S největší pravděpodobností to byl podle státního zástupce Romana Kafky jeden ze šroubováků, které v bytě kriminalisté našli.

„Na místě byla sejmuta i daktyloskopická stopa obžalovaného na láhvi od vína, v bytě byly nalezeny i otisky bot. Navíc byla na bundě a kalhotách Pavla Hrajnohy krev poškozené,“ podotkl v závěrečné řeči Kafka.

Ten zároveň navrhl pro obviněného třináctiletý trest odnětí svobody. „A to se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou,“ požadoval Kafka.

Vrahův advokát Jiří Zbořil naopak bojoval za desetiletý trest, který by si mladík odpykal pouze ve věznici s ostrahou. „Celý život ho bude pronásledovat myšlenka na brutální násilný čin, kterého se dopustil. Navíc si myslím, že už si užil své během dospívání, kdy se jeho rodiče rozvedli. Matka, které byl svěřen do péče, výchovu nezvládala a dokonce se ho chtěla zbavit, takže potom přespával u kamarádů,“ nastínil Zbořil.

Upozornil, že právě v neradostném dětství může mít kořeny násilná smrt, ke které neměl mladík ani motiv. „Po několika jednání s ním navíc vím, že mu není tento trestný čin lhostejný a uvědomuje si jeho tragičnost. Možnost nápravy u něj je podle mého názoru velmi pravděpodobná,“ uvedl Zbořil.

Tříčlenný senát v čele s Radomírem Koudelou se však nakonec nepřiklonil ani k jednomu z návrhů a poslal Pavla Hrajnohu za mříže na dvanáct let. „Pro výkon trestu se zařazuje do věznice s ostrahou, přísnější zařazení by asi nebylo zrovna nejvhodnější,“ vysvětlil Koudela.

Soudce zároveň upozornil, že uložený trest není rozhodně pomstou. „Měl by naopak vychovat a zabránit dalšímu páchání protiprávního jednání,“ doplnil Koudela.

S výší trestu se nakonec, stejně jako státní zástupce, spokojila i maminka zavražděné. „Zasloužil by si určitě víc, ale to naše zákony neumožňují. Dceru nám to stejně nevrátí,“ dodala zdrcená příbuzná. Pavel Hrajnoha si nechal lhůtu na rozmyšlenou.