Mladý muž byl členem tamní jednotky dobrovolných hasičů, což byl pro místní podle starosty obce Petra Navrátila zprvu šok. Nakonec je však lidem mladého hocha a celé rodiny spíš líto.

„Takový konec jsem určitě nečekal, z naštvanosti lidí teď vzniklo neštěstí jedné rodiny. V tuto chvíli je to spíš o lítosti a podpoře té rodiny, myslím, že teď už ani nikdo nemyslí na shořelé balíky slámy," poznamenal včera pro Deník starosta.

Mladý pachatel si však svým jednáním nadělal dost problémů. Kromě sumy, kterou bude muset zaplatit jednotkám hasičů, mu totiž stále hrozí až rok za mřížemi.

Výjezd a zásah hasičů pak paradoxně nakonec zaplatí i vlastní jednotce. Celková škoda, kterou požáry způsobil, se vyšplhala na téměř dvaasedmdesát tisíc korun.

„V pondělí bylo muži sděleno obvinění ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Nyní mu hrozí až rok vězení," potvrdila včera kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

První požár 
v Měrůtkách je stále neobjasněn

Při vyšetřování mladík uvedl, že ohně zakládal kvůli osobním problémům. Na svědomí má celkem tři úmýslné zapálení slámy v okolí Lutopecen.

„Při pátrání po pachateli nám byl nápomocen vyšetřovatel hasičů. Na základě stop, které k muži po posledním požáru vedly, se nám viníka podařilo dopadnout, následně se doznal i k založení dalších dvou požárů," dodala Kyšnerová.

Prozatím tak stále zůstává neobjasněn pouze první ze série požárů, k němuž došlo šestadvacátého října v přilehlé obci Měrůtky.

K případům, kdy je žhářem člen jednotky hasičů, podle jejich krajského mluvčího Libora Netopila občas dochází. Poslední podobný se v kraji stal asi před pěti lety v Malenovicích.

„Jednalo se tehdy o sérii požárů kontejnerů. Pachatel byl dopaden a následně bylo zjištěno, že působil jako člen jedné z jednotek dobrovolných hasičů," připomněl Netopil.

U profesionálních hasičů prý selhání tohoto typu nepamatuje. Na rozdíl od dobrovolných kolegů totiž profesionálové prochází přísnými testy.

„Každý, kdo chce sloužit jako příslušník hasičského záchranného sboru, musí splňovat kritéria vzdělání, bezúhonnosti, zdravotního stavu a prochází také psychologickým vyšetřením," potvrdil Netopil. Při psychotestech a následných zkouškách by tak podle něj měly být případné sklony k pyromanii či pyrofilii včas odhaleny.