Pracovníci Technických služeb vytáhli lavičky z bazénu hned v neděli 13. července a po zapravení poničených kachliček bylo koupaliště v pondělí opět v provozu.

Lávky s betonovým základem mohou podle odhadu jednatele Technických služeb vážit až sedmdesát kilogramů.

„Nebyly sice ukotveny k zemi, ale jsou těžké, jeden člověk by si s nimi jen těžko poradil," míní Norbert Jančo.

Vandalové způsobili škodu za asi pět tisíc korun. Lavičky byly sice poškozené, svému účelu ale mohou dál sloužit. Opravu budou potřebovat také dlažice, které pachatelé při svém řádění poškodili. Plášť bazénu při dopadu laviček na dno naštěstí neutrpěl, jinak by škoda byla mnohem vyšší.

„Utrhané dlaždižky se opraví, až bazén upustíme," dodal Norbert Jančo.

Kdo se na koupaliště tímto způsobem vyřádil, zatím nikdo netuší. Případem se už zabývá tamní Městská policie.

„Na vyšetřování se podílí také státní policie. Jistý tip už máme," poznamenal ředitel bystřických strážníků Radek Sigmund.

O prázdninách podle něj bohužel každoročně podobných případů přibývá. Okolí koupaliště proto mají strážníci pod dozorem a pro hlídky je bazén jedním z míst, na které při svých obchůzkách dohlíží. Zaměřují se i na narušení provozu místní čističky.

„Během teplých nocí mají mnozí tendenci se tam chodit vykoupat. Hlídáme to s ohledem na čističku, která běží v klidovém režimu. Hladina se nesmí nijak čeřit, nejde ani tak o ztrátu, kterou město utrpí nezaplacením vstupného, ale především o narušení technologie," vysvětlil Radek Sigmund.

Mnozí místní lidé už předem viníky znají: i když důkazy chybí, pachatelé podle nich bydlí v nechvalně známé ubytovně na místě bývalého hotelu Podhoran. Jiní obyvatelé Bystřice to ale odmítají.

„Že to byl někdo z Podhoranu, je k smíchu. Všechno, co se tady stane, je automaticky na ně. Je to totiž nejlehčí řešení, nikoho neobviňujte, když nemáte důkazy," zlobí se v internetové diskuzi například Vít Vaculík.

Ostatní nad vandalismem ve městě jen nevěřícně kroutí hlavou. „Evidentně nemá někdo nic lepšího na práci. A už vůbec nechápu, jak to někoho může napadnout, hodit lavičky do bazénu," krčí nechápavě rameny Helena Kristeková.

Podle další z diskutujících Renaty Pechové jsou lidé zkrátka bezohlední a neváží si ničeho kolem sebe.

„Bohužel s podobným jednáním se člověk setkává téměř každý den. Nikdo nemá úctu k ničemu a nikomu," uzavírá žena.