Po pěti letech tvrdé práce se podařilo krajským kriminalistům z odboru hospodářské kriminality odhalit a rozkrýt rozsáhlou a dosud nevídanou kriminální činnost v oblasti takzvaných karuselových podvodů.

Podle policie, šlo o prozatím nejrozsáhlejší případ v historii Zlínské daňové Kobry. Ten na začátku prosince policisté uzavřeli a předali jej státnímu zástupci s návrhem na vypracování obžaloby.

„Jde o návrh na podání obžaloby proti organizované skupině šesti fyzických a dvou právnických osob, které měly připravit stát o téměř 600 milionů korun,“ potvrdila za krajské kriminalisty tisková mluvčí Lenka Javorková.

Podle ní vyšetřovatel už před dvěma lety obvinil zločineckou skupinu osmi osob ve věku od 36 do 50 let ze Zlínska, Slovenska a Prahy ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, dílem dokonaného a dílem nedokonaného ve stádiu pokusu a zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině.

U Obchodního domu po devíti letech opět září vánoční strom
U Obchodního domu po devíti letech opět září vánoční strom



Dle informací policie, obvinil tehdy vyšetřovatel ze stejných zločinů i tři firmy. „Dvě z obviněných osob pak byly v průběhu vyšetřování vyloučeny a je proti nim vedeno trestní řízení samostatně a proti jedné z firem bylo trestní stíhání zastaveno,“ doplnila Javorková s tím, že tři z obviněných jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody za daňovou trestnou činnost stejného charakteru, ostatní jsou stíháni na svobodě. V případě prokázání viny hrozí členům organizované skupiny až desetiletý trest odnětí svobody.

Hlavním organizátorem je dle dostupných informací bývalý podnikatel Miroslav Zaremba, bývalý předseda představenstva zlínské společnosti ZAREMBA Stav Group SE.

Ten si v současnosti odpykává šestiletý nepodmíněný trest za nelegální obchodování s barevnými kovy Podle rozsudku svým jednáním připravil v roce 2011 společně s dalšími spolupachateli stát o více než osm milionů korun korun na daních.
„Byl obžalován z krácení daně, poplatku a jiné povinné platby ve formě spoluúčasti," připomněla tenkrát státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová.

Ilustrační foto
Jak se změnila politická situace na Zlínsku po komunálních volbách?

Kromě tohoto a případu daňového úniku, kde se hraje o 600 milionů, bude nejspíš expodnikatel čelit i dalším obviněním.
„V průběhu vyšetřování vyplynulo, že hlavní organizátor se dopustil mimo zmíněných trestný činů i trestného činu zpronevěry ve výši 35 milionů korun, za který je stíhaný v jiné trestní věci, kde už byla před několika týdny podána obžaloba. Muž není stíhaný jenom v našem kraji, ale pro obdobnou trestnou činnost je proti němu vedeno trestní stíhání i kriminalisty v Praze a na Slovensku,“ připomněla krajská policejní mluvčí.

Podle ní bylo vyšetřování případu rozsáhlých karuselových podvodů velmi náročné na zadokumentování trestné činnosti organizované skupiny, velká časová dotace byla podle Javorkové věnována vyhodnocení domovních prohlídek, při kterých kriminalisté zajistili velké množství účetních dokladů důležitých pro trestní řízení.

„Velkou část práce odvedli i kolegové z odboru analytiky krajského ředitelství, se kterými kriminalisté intenzivně spolupracovali. V průběhu vyšetřování kriminalisté často využívali mezinárodní právní pomoci, spousta výslechů jak obviněných, tak svědků, probíhala na Slovensku. Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších spisů na odboru hospodářské kriminality, který čítá 12 500 stran, s přílohami se pak jedná o 20 000 stran,“ zmínila Lenka Javorková.