Policisté z plumlovského oddělení ve středu informovali, že šetří případ oklamané ženy, která koupila štěně křížence. Za psa dala prodávajícímu ze Šternberka částku pět tisíc korun.

K prodeji došlo koncem května.

Bez dokladů, očkování a čipu

„Šťastná majitelka si fenku odvezla domů bez jakýchkoliv dokladů, očkovaní a čipu, ale s tím, že byla řádně odčervena. Radost netrvala dlouho, protože štěně po několika dnech uhynulo na parvovirózu, jak sdělil poškozené veterinář a nebylo odčervené,“ sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Ve veterinární ordinaci majitelka fenky nechala za léčbu nemocného psa přes 3,5 tisíce korun.

„Žena se spojila s prodávajícím a chtěla po něm úhradu vzniklé škody. Na to ale zareagoval tak, že přestal s oklamanou ženou komunikovat,“ uvedla mluvčí.

Případ policie šetří jako přestupek proti majetku a přestupek související se zákonem o veterinární péči.

Labrador z Chropyně nakonec přežil

Na Olomoucký deník se obrátili chovatelé s podobnými zkušenostmi. Třiašedesátiletá paní Zdeňka z Chropyně si přes internet koupila vysněného labradora v polovině února. Těžce se tehdy vyrovnávala se ztrátou psa.

Štěně si převzala ve Šternberku na ulici. Neznámé ženě dala požadovaných osm tisíc korun.

I její štěně trpělo parvovirózou, jak potvrdil veterinární lékař.

„Druhý den měl pejsek hrozný průjem. Uvařila jsem mu podle rady veterináře dietu, ale stav se zhoršoval. Skončil na kapačkách v Kroměříži. Tři dny jsme se báli o jeho život. Veterinář zpočátku velké naděje nedával,“ líčila oklamaná chovatelka.

Lucky, kterého koupila paní Zdeňka na inzerát ve Šternberku
Naletěla gangu se štěňaty. "Labrador" stál tisíce, záhy málem zemřel

Se ženou, která prodej zajišťovala a zájemkyni z Chropyně tvrdila, že si nemůže svého pejska nechat, jelikož se přestěhovala a vlastník bytu psa nechce, se už nespojila.

„Číslo bylo nedostupné. SIM kartu zřejmě zlikvidovali,“ poukazovala na praktiky.

Podle veterinářů ve Šternberku působí organizovaná skupina, která využila zvýšené poptávky po domácích mazlíčcích v době pandemie koronaviru. Přes inzertní servery nabízí psy nejasného původu.

Desítky stížností

„Chodí nám podněty lidí, kteří od nich koupili štěně, které po pár dnech zemřelo na nákazu velmi nebezpečnou pro štěňata. Stížností evidujeme desítky,“ sdělila koncem června Olomouckému deníku Hana Brázdová, ředitelka Odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj.

Jedná se o partu 20 až 30 osob ze Šternberka, která na českých inzertních serverech poskytujících možnost bezplatného podání inzerátu nabízí psy i za 15 tisíc korun. Soustředí se přitom na nejpopulárnější plemena, zejména jorkšírského teriéra, stafordširského bulteriéra, labradora a retrívra.

Gang sám zvířata nechová, nejedná se o množírnu. Má síť dodavatelů z různých míst po celé České republice, ale i ze zahraničí.

Prodej na veřejných místech

Prodej zvířat pak probíhá na veřejných místech, běžně na ulici, parkovišti či nádraží, kam „bílý kůň“ doveze objednaného psa a převezme si peníze od zákazníka. V případě problémů se kupující prodejci zpět většinou nedovolá – skupina využívá předplacených SIM karet, kterých se zbavuje.

„Soustředí u sebe neočkovaná a neodčervená štěňata dva tři dny, než je udají. V místech, kde hrozí vysoké riziko nákazy. Původ těchto zvířat nejsou schopni doložit. Odebírají štěňata od pochybných chovatelů z celé České republiky i ze zahraničí. Zdravotní stav takto nabízených zvířat je nejasný, hrozí vážné zdravotní komplikace a úmrtí štěněte,“ zdůraznila Hana Brázdová.

Stovky prodaných psů

Podle odhadu veterinární správy skupina od loňska prodala již stovky psů. Zachyceno bylo na 700 inzerátů.

„Udělili jsme pokuty. Nejčastěji za to, že štěňata nemají čip,“ poukázala Hana Brázdová na omezené možnosti KVS, která nemůže postihovat prodej štěňat přes inzertní servery, ale pouze nedodržení zákonných podmínek ze strany chovatele, tedy případný špatný zdravotní stav psa, chybějící povinnou vakcinaci a čip.

Veterinární správa se již vloni obrátila s podnětem na Policii ČR, která se případem stále zabývá a prověřuje veškeré okolnosti.

Organizovaná skupina ze Šternberka prodává psy nejasného původu, u kterých hrozí vážné zdravotní komplikace i úmrtí. Veterináři varují chovatele.
Gang prodává psy nejasného původu, často nemocné, varují veterináři!