Ve středu odpoledne se mu zaběhl pes a on se ho vydal hledat. Místo šťastného shledání ho ale čekal šok: svého psa sice skutečně našel, v té době už byl ale nachystán na talíři.

„Osmačtyřicetiletý muž přišel o svého psa středně velkého plemene, který se majiteli zaběhl už dopoledne. Ještě odpoledne ho jeho pán stále hledal,“ popsala otřesný případ kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Když se při pátrání majitel psa dostal na volně přístupný pozemek u domu dvaačtyřicetiletého muže, zvíře našel. Bylo ovšem zabité a připravené ke konzumaci.

Podezřelý je podle mluvčí i další, pětapadesátiletý muž, který podle všeho při činu pomáhal. Policisté ale celý případ stále prověřují.

Podle zjištěných informací zvíře zemřelo úderem tyčí do hlavy a jakkoli to zní krutě, o týrání se tedy v tomto případě nejednalo.

Zabití cizího psa se pak posuzuje jako přestupek proti majetku. Vzhledem k tomu, že jeho cena podle všeho nebyla vyšší jak pět tisíc, nejedná se tedy teoreticky o trestný čin ani v této oblasti.

O jiné hodnotě by ovšem z hlediska citové vazby jistě mluvil majitel psa.

„Nový trestní zákoník, který je účinný od 1. ledna 2010, se zvířaty jako věcí počítá v § 134 v prvním odstavci,“ potvrzuje kroměřížský státní zástupce Pavel Pukovec a cituje část zákona, která se vztahuje i ke psům: „Ustanovení o věcech se vztahují i na živá zvířata.“

Například hulínský ochránce přírody Pavel Šálek s tím ale nesouhlasí. V zákoně by podle něj měla nastat změna. „Zvířata jsou prostě jen jiné národy na stejné planetě,“ řekl včera Deníku. A jaký je jeho názor na případ z Holešovska?

„Každý pes je jedlý, je to jen otázka kultury,“ připustil Šálek a dodal, že třeba v případě války a nouze by asi taky lidem nezbylo nic jiného, než jíst psy a kočky.

„V afrických zemích je třeba za pochoutku považována ruka gorily. Jíst ruku primáta je ale i vzhledem k Darwinově teorii o vzniku života nepřijatelné. Někteří Afričané naopak věří, že pokud chlapec ruku gorily sní, získá mužnost,“ vysvětlil Šálek.

Otázku, zda je správné a morální jíst psy, tím ale prý zlehčit rozhodně nechce.

„Jedna věc je sníst psa jako potravu, a druhá je mít ho pro potěchu nebo jako pomocníka třeba u slepých lidí. Stejné je to u hlídacích psů,“ uzavřel Šálek.