„Policisté už předtím zjistili, že tento muž má nejenom občanství Ukrajiny, ale i Maďarska, a to vždy na jiné, ale velmi podobné jméno. Evropský zatýkací rozkaz na něj vydal jako na Ukrajince soud v Bratislavě, protože se opakovaně k soudu ohledně řízení pod vlivem alkoholu nedostavoval, i když tak přislíbil,“ poznamenala policejní mluvčí Lenka Javorková.

K pobytu v Uherském Hradišti byl podle ní dotyčný přihlášen zase pod maďarskou identitou.

„V České republice se běžně prokazoval pasem Maďarska, ale někdy používal pas Ukrajiny. Například loni ke konci roku policejní hlídce ve Veselí nad Moravou při zastavení předložil pas Ukrajiny,“ upozornila mluvčí.

Pátrání zkomplikovalo dvojí občanství

Tenkrát policisté zjistili, že je na něj vyhlášeno pátrání po pobytu. Muž ale policistům namluvil, že bydlí na určité adrese ve Veselí nad Moravou a předal jim i své telefonní číslo.

„Informace předali kolegové na soud do Bratislavy, který muže předvolával, ovšem neúspěšně. I jeho telefon byl nekontaktní, proto na něj vydal soud evropský zatýkací rozkaz. Policisté později zjistili, že se muž odstěhoval do Uherského Hradiště, kde ho o pár dnů později zastavila při silniční kontrole policejní hlídka, které předložil pas Maďarska,“ vylíčila peripetie Lenka Javorková.

Opravy Baťova kanálu v lednu 2021 u Veselí nad Moravou.
Na Baťově kanále vznikají servisní základny pro hasiče, policisty a záchranáře

Příslušníkům cizinecké policie ze zjištěných informací vyplynulo, že se jedná o stejného člověka a informovali krajské státní zastupitelství, které udělilo souhlas s jeho zadržením.

„Při akci v Uherském Hradišti cizinec policistům předložil maďarský cestovní pas, podle kterého bylo všechno v pořádku. Pak jej však kolegové vyzvali, ať předloží i ukrajinský pas, což udělal. Podle jména v tomto pase byl na muže vydán evropský zatýkací rozkaz, proto ho kolegové zadrželi, následně za přítomnosti obhájce vyslechli a eskortovali do Brna, kde krajský soud rozhodl o jeho vydání na Slovensko,“ shrnula mluvčí.

Oba pasy byly pravé

Cizinec skončil v předávací vazbě a policisté pak provedli pomocí speciálního přístroje důkladnou kontrolu obou dokladů.

„Nezjistili ale neoprávněné změny či zásahy do dokladů, oba doklady byly shledány jako pravé. Zjistili, že se jedná se o maďarskou mutaci ukrajinského jména. Cizinec uvedl, že v maďarském pase má jméno po svých předcích, což maďarské úřady umožňují a potvrdily to,“ uzavřela nezvyklý případ. mluvčí.