V prvním prosincovém týdnu se na základě předchozí vyhledávací činnosti uskutečnila společná kontrolní akce zlínských celníků a Policie ČR Zlínského kraje zaměřená na problematiku nelegální výroby lihu a nelegální zaměstnanosti v blíže nespecifikovaných prostorách v katastru obce Střížovice.

V pátek 10. prosince se znovuotevřely stánky na Velkém náměstí. V provozu by měly být denně až do 22. prosince. 10.12.2021
A přece se prodává! Na Velké náměstí se vrátili stánkaři

„Výsledkem kontroly bylo zajištění kompletního, plně funkčního, destilačního zařízení k výrobě lihu, na kterém přímo v době kontroly probíhala nelegální výroba. Souběžně bylo zajištěno v plastových sudech a skleněných nádobách 339,9 litrů již vyrobeného neznačeného lihu, u kterého byl vyčíslen únik na spotřební dani v celkové výši 29 700 Kč," uvedl tiskový mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj Dušan Janiš.

Hrozil i další daňový únik.

„Kontrolní akcí bylo rovněž zabráněno další nelegální výrobě lihu, a to z připraveného ovocného kvasu, který se na místě činu nacházel v množství 1330 litrů. Jeho nelegální destilací by došlo ke vzniku dalšího daňového úniku v odhadované výši 21 000 Kč na spotřební dani z lihu," doplnil Janiš.